În ultimii doi ani și jumătate, dezvoltatorii activi în Capitală au achiziționat terenuri pentru construcția a peste 30.000 de locuințe.
Un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox relevă că, în perioada 2020 - S1 2022 au fost finalizate, în Bucuresti, tranzacții cu terenuri destinate unor viitoare investiții imobiliare cu o valoare totală de 720 milioane de euro. Volumul tranzacțiilor cu terenuri din perioada analizată a fost aproape dublu comparativ cu cele cinci semestre anterioare (perioada S2 2017 - 2019), „fapt ce demonstrează apetitul dezvoltatorilor imobiliari pentru realizarea unor noi proiecte chiar și în contextul crizei sanitare și a unor presiuni inflaționiste puternice”, punctează reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox. În total, în intervalul analizat suprafața terenurilor achiziționate a fost de aproape circa 4,7 milioane de metri pătrați (470 de hectare), studiul citat luând în calcul 85 de tranzacții, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane de euro.
Cei mai activi dezvoltatori au fost, în ultimii doi ani și jumătate, cei activi pe segmentul rezidențial, planurile acestora vizând construcția a peste 30.000 de unități locative pe terenurile achiziționate.
Interes și pentru proiecte de retail și industrial-logistice
Potrivit datelor companiei, jucătorii de pe piața industrială și logistică au finalizat tranzacții de terenuri cu o suprafață totală de peste 1,2 milioane de metri pătrați în perioada 2020-S1 2022, proprietăți pretabile pentru dezvoltarea a mai mult de 500.000 de metri pătrați de spații industriale. De asemenea, rețelele de retail, în special cele germane, respectiv Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), s-au menținut active pe acest segment de piață, din dorința de a-și extinde portofoliile din România.
Investitorii sutohtoni au rămas cei mai activi
Cumpărătorii cu capital românesc au rămas cei mai activi în doi ani și jumătate, cu o cotă de 73% din volumul tranzacționat. Pe de altă parte, dezvoltatorii străini, mai ales cei care vizează investițiile în clădirile de birouri, s-au arătat descurajați de impredictibilitatea în ceea ce privește autorizarea proiectelor, dar și costurile de construcție.
„Cererea de terenuri în București rămâne ridicată în ciuda dificultăților în aprobarea noilor proiecte din cauza problemelor birocratice și pe fondul scumpirii prețurilor materialelor de construcții și a inflației ridicate. În continuare Bucureștiul oferă oportunități de investiții pe piața terenurilor, inclusiv foste platforme industriale, aflate în zone mai puțin vizate de dezvoltări noi, fapt care ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru cei care vor paria pe acestea. Terenurile destinate investițiilor rezidențiale vor rămâne cele mai căutate în viitor, dar în contextul problemelor economice, geopolitice și inflaționiste, dezvoltatorii vor trebui să găsească soluții alternative pentru finanțarea clientilor care vor să achiziționeze locuințe în proiectele dezvoltate de ei.”
Alexandru Mitrache, Head of Transactions - Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox
În 2022, cea mai mare tranzacție a fost realizată de Edificia Star Construct, care a cumpărat o parte din platforma industrială Chimopar situată pe Bulevardul Theodor Pallady, cu o suprafață de 248.000 metri pătrați, unde intenționează dezvoltarea unui amplu proiect rezidențial. În topul celor mai mari terenuri tranzacționate în acest an se mai află două loturi de teren, unul de 240.000 metri pătrați în apropiere de autostrada A2 către Constanța, iar celălalt de 65.000 metri pătrați în Popești Leordeni, achiziționate de dezvoltatorii și operatorii de spații industriale și de logistică VGP, respectiv WDP.
Sursă foto: Pixabay.com