Meniu Anunt
20-06-2018

VIATA IN... Pitesti, Ploiesti, Cluj

share:

VIATA IN... Pitesti, Ploiesti, Cluj
Ce se mai cauta in marile orase? Apartamentele de doua camere, scoase la inchirere sau vanzare, sunt proprietatile cele mai cautate in Pitesti, Ploiesti si Cluj-Napoca

Apartamentele de inchiriat sunt inca o afacere pentru care exista cerere, cel putin in Ploiesti si Cluj. Cel mai mare succes il au in orasul aurului negru inchirierile de 100-150 euro si apartamentele de vanzare la 20.000-35.000 euro,cu doua camere.

Doua camere la 30.000 de euro

Paul Dumbravanu, broker al companiei imobiliare RE/MAX Star, cu activitate in Ploiesti si Bucuresti, da ca exemplu care sa ilustreze acest tip de proprietate un apartament de doua camere in suprafata de 44 de metri patrati. Locuinta, situata intr-un bloc construit in 1960 intr-o zona ultracentrala a Ploiestiului – Piata Victoriei – costa 30.000 de euro. „Cererea pe acest segment vine din partea celor care vor sa se mute dintr-o locuinta mai mare intr-una mai mica. Foarte multi doresc schimburi, dar acestea nu sunt posibile pentru ca vanzatorii au nevoie de cash”, subliniaza Dumbravanu.

Si in Pitesti, apartamentele de doua camere, la un pret maxim de 33.000 de euro, situate in zone precum Craiovei, Prundu, Gavana sau Trivale sunt la mare cautare, potrivit lui Daniel Mitroi, director al agentiei imobiliare locale Imperial Grup House.

Finantare de la nunta

In Cluj-Napoca, segmentul cu cea mai intensa activitate in momentul de fata este cel al inchirierilor de garsoniere si apartamente de doua camere, potrivit lui Doru Lupeanu, partener si senior consultant in cadrul companiei clujene Fix Up Marketing. Motivul principal il constituie afluxul de studenti din aceasta perioada.

Pe segmentul vanzarilor nu s-au inregistrat evolutii spectaculoase. Starea de relativa amorteala a pietei imobiliare, de la inceputul anului, continua pana in prezent. „Vanzarile, chiar daca reduse, s-au concentrat pe subsegmentul garsonierelor si apartamentelor vechi cu doua camere, limitarile de buget fiind principala cauza a acestui fapt”, precizeaza Doru Lupeanu.

Pretul mediu de vanzare este la Cluj de 1.000 de euro pe metru patrat suprafata utila. Cu toate acestea exista pe piata o plaja larga de preturi, intre 700 si 1.400 de euro pe metru patrat,  in functie de nevoia de lichiditati a proprietarilor. In general, achizitiile principale de pe piata sunt facute de persoane tinere, cu varsta de pana la 35 de ani ce fie au contractat credite prin intermediul programului „Prima Casa”,  fie au beneficiat de alte surse de finantare. „Banii obtinuti in  urma nuntilor se numara printre aceste surse alternative de finantare”, spune Lupeanu.

In 2011, preturi ca in 2004

Creditele ipotecare sunt in general ocolite de clujeni. „Se observa o reticenta mult mai crescuta a cumparatorilor in a accesa astfel de modalitati de finantare fata de anii 2006-2008”, afirma Doru Lupeanu.  Dincolo de conditiile oferite de banci, o cauza a acestei reticente o constituie situatia generala a economiei romanesti si lipsa increderii intr-o evolutie pozitiva pe termen mediu.

Lipsa creditarii este de altfel o problema si la Ploiesti, iar in cele mai multe cazuri cumparatorii achita cu banii jos. „Creditul reprezinta 10% din tranzactii, deci aproape zero. Ce societate sanatoasa functioneaza fara credit?”, se intreaba retoric Paul Dumbravanu, care spune ca preturile locale sunt inca mari pentru puterea de cumparare. Solutia este, in opinia sa, inca o scadere de 20-30% la majoritatea segmentelor, lucru care ar urma sa se intample pana in martie 2011. La acel moment, preturile ar ajunge la nivelul din 2004 – 2005.