Parcelele destinate constructiilor de case au cunoscut o scadere semnificativa a numarului de tranzactii in ultimii doi ani, lucru vizibil si in partea de vest a tarii. “In cazul in care se cumpara cu bani din resurse proprii, fara accesarea unui credit, dimensiunea bugetului la cumparare este in medie de 10.000-12.000 de euro, reprezentand aproximativ 20 euro pe metru patrat” potrivit aprecierilor Laurei Buga, director general Sedako Group Timisoara. Tranzactiile cu parcele de terenuri in interiorul orasului sunt ca si inexistente, deoarece preturile sunt foarte mari, proprietarii mentinandu-le la nivelul perioadei 2008-2009. Asta pentru ca nu sunt dispusi sa isi asume pierderi foarte mari fata de momentul achizitiei, cand au cumparat cu 150-250 euro pe metru patrat.
In interiorul orasului, loturi pentru investitori
Un astfel de exemplu este un teren intravilan construibil, cu suprafata de 6.200 metri patrati, disponibil pentru vanzare in zona Lipova a municipiului Timisoara. Lotul se preteaza pentru constructia unui bloc modern. Zona are potential de dezvoltare pe termen mediu—se afla in apropierea Padurii Verzi, a gradinii zoologice si a Muzeului Banatului. Pentru a achizitiona acest lot, se solicita un avans de 200.000 euro, iar proprietarii dispun de planul de urbanism pentru o cladire D+P+7+Penthouse. Cladirea va avea o suprafata construita de 17.050 metri patrati, 164 apartamente repartizate in doua blocuri, cu zece apartamente penthouse la ultimul nivel si parcari la demisol. Pretul de vanzare este de 1.800.000 euro, fara TVA, pentru o suprafata de 6.200 metri patrati, potrivit ofertei listate pe site-ul titirez.ro.
“In jurul Timisoarei, preturile pentru terenuri sunt ceva mai accesibile, spre exemplu, in Dumbravita preturile variaza intre 28 - 50 euro pe metru patrat in functie de pozitie si utilitati, in Mosnita parcelele se vand cu preturi intre 25-40 euro pe metru patrat iar in Giroc, o medie de pret este in jurul a 35 euro pe metru patrat” explica Laura Buga. In acelasi timp, ea precizeaza ca pentru restul zonelor din jurul Timisoarei nu se poate estima un nivel de piata deoarece tranzactiile sunt putine si ofertele sunt izolate. Zone cum sunt Sacalaz, Chisoda, Sag, Sanandrei, Ghiroda nu dispun de PUZ-uri dezvoltate suficient la nivel de infrastructura ca sa permita vanzarea de terenuri si case locuibile.
Cine cumpara?
Astfel de tranzactii se intalnesc destul de rar. Clientii sunt mici antreprenori care dispun de lichiditate, oameni din middle management cu venituri superioare si care intentioneaza si sunt dispusi sa isi construiasca o casa in regie proprie. “Totusi, 80% din tranzactiile cu parcele de terenuri in zonele limitrofe Timisoarei sunt realizate indirect, prin cumpararea unei case cu teren. Practic, se cumpara teren cu antecontract incheiat in acelasi timp cu constructorul sau dezvoltatorul pentru constructia casei” declara directorul general al Sedako Group.
Situatia este similara si in Arad. Potrivit Monicai Platon, director general la agentia Euromon, tranzactiile cu terenuri au scazut in ultima vreme, desi si preturile sunt mai mici. Astfel, un teren in Arad de 400 metri patrati cu apa, gaz si curent costa 17.500 euro. Un alt teren, situat la un kilometru distanta de localitate, intr-o zona rezidentiala de vile, la intrare in localitatea Vladimirescu cu utilitati (apa, curent, canal si gaz in apropiere) cu o suprafata de 985 metri patrati costa 24.000 euro. In zona sunt complexuri comerciale iar in vecinatati se regasesc case si parcele pentru constructii.