Companiile din aceasta categorie au crezut orbeste in promisiunile statului, poate si pentru ca programul de reabilitare termica reprezenta salvarea afacerilor multora dintre ele. Drept urmare, inceputul lui 2012 se vedea unul mai prosper. Bineinteles ca rezultatele au fost cu totul altele.
Dupa ce autoritatile locale, principalul sustinator financiar al programului, a obisnuit proprietarii cu reabilitarea gratuita a locuintelor, chiar daca la inceputul programului fiecare familie trebuia sa aloce macar un sfert din suma necesara, lista blocurilor reabilitate termic s-a tot subtiat.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a inclus in programul de reabilitare termica cu finantare in 2012 un numar de 1.153 de blocuri, care cuprind in total 52.266 de apartamente. Rezultatul la final de an arata ca doar 63 de blocuri, cu 2.305 apartamente, au fost reabilitate termic din lista propusa initial.
„Din datele noastre, in 2012 au fost reabilitate termic in jur de 900 – 1.000 blocuri doar in Capitala, majoritatea fiind cladiri cu 4 etaje. Dintre acestea, o pondere de 65% au avut blocurile pentru care lucrarile au fost contractate sau incepute in 2011“, spune Gabriel Constantin, director in cadrul companiei producatoare de materiale de constructii Duraziv.
Multumiti si cu putin
Bugetul alocat de MDRAP pentru reabilitarea termica a blocurilor pe parcursul lui 2012 a fost unul infim, fata de promisiunile initiale, respectiv 6,5 mil. euro. Oricum, de cand a inceput criza, lucrarile de reabilitare sunt sustinute preponderent de primarii.
„Din datele noastre, pana la finalul anului au fost realizate lucrari de termoreabilitare in valoare de 150 mil. euro. Este o suma importanta care a ajutat piata de constructii. Aceste proiecte au avut o pondere importanta in evolutia unor sectoare precum productia de polistiren, productia de adezivi si de tencuieli decorative “, sustine reprezentantul Duraziv.
Duraziv este un caz fericit, insa o serie de producatori de materiale si firme de constructii inca mai asteapta sa incaseze plati la lucrari realizate si receptionate.
In acest nou inceput de an, firmele de profil se asteapta ca veniturile generate de acest program sa fie cel putin la un nivel comparabil cu 2012, chiar si numai pentru faptul ca din 2013 sunt incluse pe lista cu reabilitari si case individuale si cladiri publice.
Ramane de vazut cum va functiona programul dupa implementarea noilor reguli de functionare care impun locatarilor o contributie de 10-30% din valoarea lucrarilor de reabilitare termica.
Sursa: Capital.ro