Meniu Anunt
20-07-2015

Trebuia sa fie zona de lux, dar a ajuns cartier-fantoma

share:

Trebuia sa fie zona de lux, dar a ajuns cartier-fantoma
Cel mai controversat proiect imobiliar al Romaniei e in paragina. Oamenii care s-au incumetat sa se mute in «Henri Coanda» traiesc inconjurati de gunoaie, pentru ca autoritatile sunt incapabile sa rezolve problema utilitatilor. Mii de oameni s-au inghes

Cel mai controversat proiect imobiliar  al Romaniei e in paragina. Oamenii care s-au incumetat sa se mute in «Henri Coanda» traiesc inconjurati de gunoaie, pentru ca autoritatile sunt incapabile sa rezolve problema utilitatilor.  Mii de oameni s-au inghesuit, in urma cu mai bine de un deceniu, sa se treaca pe lista pentru o casa in cel mai important proiect imobiliar  al Romaniei postdecembriste.

"Henri Coanda" e acum un teren cu imobile neterminate, printre gunoaie. I-au promis c-or sa-l faca print si-a ajuns cersetor! Cam asa ar putea fi rezumata soarta celui mai dorit "copil" al Agentiei Nationale pentru locuinte (ANL ). In 2004, cand a fost lansat proiectul, pe hartie apareau circa 1.100 de locuinte desfasurate pe 119 hectare de teren intr-una din cele mai ravnite zone ale Capitalei, in nord, in zona complexului Sere Pipera Aeroportul Baneasa Comuna Voluntari.

Oameni cu posibilitati financiare generoase, dar si tineri aflati la inceput de drum, ajutati de credite, s-au luptat sa prinda una din vilele cu suprafete cuprinse intre 120 si 340 mp, al caror pret varia intre 55.000 si 160.000 de euro. Visul s-a stins insa rapid, pentru ca, desi imobilele au fost ridicate destul de repede, proiectul s-a impotmolit in tot felul de procese.

Lovitura cea mai dureroasa insa vine de la autoritati, care nu reusesc sa dezvolte reteaua de utilitati a cartierului. Asa se face ca, in prezent, "Henri Coanda" a ajuns un fel de zona fantoma a Bucurestiului, in care peisajul dezolant al sutelor de cladiri nefinisate e completat de drumurile neasfaltate, de balarii si gramezi de gunoaie. Din lipsa de optiuni, putini oameni s-au incumetat sa se mute aici, dupa o serie intreaga de improvizatii pe care le-au facut pentru a inlocui utilitatile.

"Mi-am facut fosa si put, ne descurcam cum putem. Bineinteles ca sunt ilegale, nu am fi primit niciodata autorizatie. Cea mai mare problema o avem cu mizeria, pentru ca nu vine nimeni sa ne ia maldarele astea de gunoaie de pe drum. Ti-e si frica sa lasi un copil sa se joace in salbaticia asta", ne povesteste Anisoara, care traieste de mai bine de doi ani in cartierul "Henri Coanda".

 Desi e departe de a fi gata, in cartierul "Henri Coanda", toate strazile au o denumire. "Chiar eu am fost acum vreo 5-6 ani la Sergiu Nicolaescu pentru a-mi da o lista cu fosti regizori, scenografi ori mari artisti. Apoi am denumit strazile. Le-am propus Primariei, au fost trecute prin Consiliul General si aprobate", a declarat Tudor lenulescu, fost sef de birou in cadrul ANL .

La o solicitare scrisa, in care am cerut sa ni se spuna care e stadiul lucrarilor de realizare a retelelor de alimentare cu apa, de canalizare in "Henri Coanda", iata ce ne-au raspuns reprezentantii Primariei Capitalei: "Primaria Bucuresti a atribuit prin licitatie publica contractele de proiectare si executie privind obiectivul «Realizarea retelelor publice de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, precum si a drumurilor aferente ansamblului de locuinte Henri Coanda, sector 1LOT 2, respectiv LOT 1. Pana in acest moment a fost obtinut certificatul de urbanism pentru lucrarile de pe LOT I, au fost obtinute avizele necesare si urmeaza obtinerea autorizatiei de construire. Precizam faptul ca lansarea ordinului de incepere pentru executia efectiva a acestor lucrari nu a putut avea loc din cauza duratelor de eliberare a avizelor, Primaria Municipiului Bucuresti neputand influenta in nici un mod emiterea acestor avize de catre operatorii agreati, in ceea ce priveste lucrarile la LOT 2 zona Voluntari, nu s-a gasit decat recent modalitatea de a elibera certificatul de urbanism . Demararea efectiva a lucrarilor nu se va materializa decat in cazul rezolvarii situatiei juridice a patrimoniului".

Sursa: libertatea.ro