Meniu Anunt
15-12-2017

Tot ce trebuie sa stii despre evolutia preturilor daca vrei sa achzitionezi o locuinta in 2018

share:

Tot ce trebuie sa stii despre evolutia preturilor daca vrei sa achzitionezi o locuinta in 2018
Evolutia preturilor la nivel national nu este alarmanta, exceptie facand Clujul unde preturile sunt peste cele din 2007. Nici in Bucuresti nu se inregistreaza preturi alarmante momentan.

Valoarea apartamentelor in ultimul trimestru al anului 2017 a crescut, la nivel national, cu 0.9%. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Brasov (3.2%), Constanta (2,4%), Bucuresti (2,3%), Cluj-Napoca (0,9%) si Timisoara (0,2%). Cea mai importanta scadere s-a produs la Iasi cu -2%. Bucurestiul a inregistrat si el o crestere pe fiecare sector; sectorul 2 a fost pe primul loc cu o crestere de 7.9%, urmat de sectorul 1 cu 4.1% si sectorul 6 cu 2.7%. Singurul sector al Bucurestiului in care s-a resimtit o scadere este sectorul 3, cu -0.9%.

Chiar daca fondurile Prima Casa au fost diminuate pe parcursul acestui an, nu s-a resimtit o scadere considerabila la nivelul rapoartelor de evaluare a locuintelor rezidentiale. Romanii au facut credite in continuare, contrar asteptarilor, tinandu-se cont de cresterile preturilor. In Cluj pretul pe metru patrat util a urcat pana la valoare de 1.272 euro pe metrul patrat util, urmata de Bucuresti cu 1.114 euro pe metrul patrat util si de Timisoara cu 1.050 euro pe metrul patrat util.

In sectoarele Bucurestiului preturile au fost la diferente considerabile. Sectorul 1 a inregistrat o valoare maxima de 1.417 euro pe metrul patrat util. La capatul opus se afla sectorul 5 cu 986 euro pe metrul patrat util. Aceste diferente au fost resimtite in migratiile dintre sectoarele Bucurestiului.

In general, diferenta dintre pretul cerut de proprietar si preturile pe care cautatorii sunt dispusi sa le ofere nu este mai mare de 10%. Cel mai putin se negociaza pentru apartamentele cu 2 camere, care sunt si cele mai cautate, pe cand marja de 10% este uneori depasita la apartamentele cu 4 camere. Asadar, 2018 poate fi un an linistit sau unul cu surprize de proportie.

Desi cresterea preturilor apartamentelor a incetinit in ultimul trimestru a lui 2017, acestea vor continua sa creasca cel putin un an de acum incolo intr-un ritm lent, daca nu se va repeta criza imobiliara din 2008. Specialistii nu prevad o crestere spectaculoasa, tinandu-se cont de faptul ca preturile nu sunt la nivelul din 2007, exceptie facand Clujul unde preturile sunt peste cele din 2007. Nici in Bucuresti nu se inregistreaza valori alarmante ale preturilor.