Meniu Anunt
15-11-2013

Topul celor mai mari tranzactii imobiliare din criza

share:

Topul celor mai mari tranzactii imobiliare din criza
In ultimii patru ani de criza, pe piata imobiliara romaneasca s-au incheiat tranzactii in valoare de 1,1 mld. euro, putin peste volumul inregistrat intr-un singur an, cel de varf - 2008.

Intr-o perioada in care majoritatea investitorilor incearca sa isi lichideze proprietatile acumulate inainte de criza, un singur fond de investitii a reusit sa cumpere imobile in valoare cumulata de peste 370 mil. euro, ceea ce reprezinta peste 30% din volumul tranzactionat in ultimii patru ani. Sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) au cucerit efectiv piata romaneasca si detin primele patru pozitii in topul celor mai mari tranzactii imobiliare incheiate in criza.

„Exemplul fondului de investitii NEPI si dimensiunile la care a ajuns acesta, bazandu-se aproape exclusiv pe piata din Romania, pot constitui un bun studiu de caz in promovarea pietei si speram ca acest exemplu sa ajunga cat mai cunoscut in centrele regionale de investitii din lume“, spune Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii al DTZ Echinox.  In 2011 s-a raportat cel mai mare volum de investitii de la inceputul crizei si pana acum, respectiv 347,9 mil. euro, cel mai prost an fiind 2009, cand s-au contabilizat tranzactii in valoare totala de 123,1 mil. euro, conform statisticilor DTZ Echinox.

Anul trecut, tot cu ajutorul NEPI, s-au incheiat contracte de vanzare-cumparare de 253,5 mil. euro, iar pentru acest an estimarile indica un volum similar. Blocajul finantarilor este principalul element care contribuie la lipsa de atractivitate a imobiliarelor romanesti. Randamentele investitionale, indicator folosit in piata imobiliara pentru a determina profitabilitatea unei proprietati, sunt mai mult decat atractive pentru cumparatori. Investitorii pot obtine „yield-uri“ de 8% pe sectorul birourilor, 8,5% pe retail si 10,5% in cazul spatiilor industriale si logistice. Spre comparatie, la Budapesta acest indicator variaza intre 7,5% si 9%, la Praga intre 6,25% si 8%, iar la Varsovia, intre 6% si 8%. 

Perspective optimiste

Si brokerii DTZ se asteapta ca interesul investitorilor sa ramana activ, in principal datorita scaderii preturilor si aparitiei unor oferte de finantare din partea bancilor, scaderii volumului de spatii vacante in principalii poli imobiliari ai Capitalei si reducerii costurilor de finantare determinate de scaderea cu peste 50% a Euribor la una, trei si sase luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Elementele enumerate ii determina pe acestia sa estimeze pentru anul in curs un volum de tranzactii in valoare de 250 mil. euro. 

Tot cladirile de birouri si proprietatile intrate in lichidare se asteapta sa fie sectoarele cele mai atractive in acest an. Daca segmentul „office“ a adus pe piata cele mai multe proiecte noi in ultimii ani, pentru 2013 ­asteptandu-se livrarea unui stoc nou de 130.000 mp, numarul imobilelor in lichidare creste in fiecare luna din cauza presiunii tot mai acute a datoriilor. 

Sursa: Capital.ro