Cei mai activi în piață sunt, în continuare, clienții care dispun de fonduri proprii pentru a-și finanța achizițiile – dacă nu integral, cel puțin în proporție majoritară.
Deși au stârnit îngrijorări printre dezvoltatorii imobiliari locali, discuțiile privind majorarea cotei reduse de TVA aplicabile la prima achiziție a unei unități locative nou-construite au avut, pe termen scurt, un efect pozitiv asupra pieței. Potrivit reprezentanților rețelei de site-uri imobiliare Titirez.ro, intensificarea activității de tranzacționare din luna august a acestui an, manifestată cel mai acut chiar pe segmentul unităților individuale (corelabile apartamentelor), a demonstrat, fără putință de tăgadă, că cererea pentru achiziția de locuințe se menține robustă și, totuși, solvabilă în România. Asta în ciuda considerentelor care tind să-i determine pe unii cumpărători să adopte o atitudine de expectativă: evoluția economiei per ansamblu, inflația și costurile de creditare încă ridicate, dar și tulburările geopolitice din regiune.
Citește și:
Avans de 25% la achizițiile de apartamente
Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), numărul achizițiilor de imobile s-a majorat, în august 2023, cu circa 17% față de luna anterioară, respectiv cu aproape 2% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai exact, în ultima lună de vară a anului curent au fost vândute, la nivel național, 59.425 de imobile, cu 8.694 mai multe față de iulie 2023, respectiv cu 1.039 mai multe decât în august 2022.
În ceea ce privește numărul de tranzacții cu unități individuale (asimilabile apartamentelor), statisticile oficiale arată că în august 2023 au avut loc 15.393 de achiziții, în creștere cu circa 25% față de luna precedentă (când era raportat un număr de 12.252), respectiv cu circa 8% față de august 2022 (când au fost consemnate 14.236 de asemenea operațiuni).
Citește și:
„August este, în mod obișnuit, o lună mai slabă din punctul de vedere al activității din piața imobiliară, însă intenția declarată a autorităților de a majora o serie de taxe, printre care și TVA-ul minim aplicabil la cumpărarea unei locuințe nou-construite, a dus la o evoluție atipică. Mulți potențiali cumpărători au ieșit, astfel, din așteptare și au încheiat o tranzacție mai rapid decât ar fi făcut-o, poate, în mod normal. În opinia noastră, această situație demonstrează nu doar că pe piața locală există un interes robust pentru cumpărarea de locuințe, ci și că acesta este susținut, totuși, și de puterea financiară necesară. Cu mențiunea că cei mai activi în piață sunt, în continuare, clienții care dispun de fonduri proprii pentru a-și finanța achizițiile – dacă nu integral, cel puțin în proporție majoritară.”
Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR
Activitatea de tranzacționare din S1 2023, cu 16,5% peste cea din S1 2019
Datele ANCPI relevă că, în august 2023, cele mai multe unități individuale, respectiv 4.396, au fost tranzacționate în București, Capitala fiind urmată de județele Timiș (1.000 de unități), Ilfov (976), Cluj (953), Brașov (883), Constanța (668) și Iași (613). Spre comparație, în iulie 2023, în București au fost consemnate 3.782 de tranzacții cu unități individuale, pe următoarele locuri situându-se județele Timiș (847 de unități), Cluj (752), Brașov (655), Constanța (641), Iași (572) și Ilfov (548). De remarcat este avansul semnificativ, de aproape 80%, consemnat de numărul achizițiilor de unități individuale în județul Ilfov, fapt ce denotă că cererea de locuințe se menține ridicată nu doar strict între granițele Capitalei, ci și în zonele limitrofe acesteia – o situație care putem presupune că este valabilă, chiar dacă într-o măsură diferită, și în celelalte centre regionale ale țării.
Trebuie punctat că, în ciuda zvonurilor vehiculate în piață, sectorul rezidențial autohton nu s-a aflat în ceea ce s-ar putea considera, pe drept cuvânt, un „blocaj” nici înainte de anunțul privind majorarea TVA-ului. Astfel, făcând abstracție de ultimii trei ani, în care activitatea de tranzacționare imobiliară a fost marcată de influențe socioeconomice și politice atipice, analizând datele publicate periodic de ANCPI se poate observa că rezultatele înregistrate în prima jumătate din 2023 sunt nu doar comparabile, ci mai bune decât cele din 2019 – anul de dinaintea declanșării pandemiei, care poate fi considerat un etalon mai obiectiv pentru ceea ce înseamnă „condiții normale” de piață. Mai exact, în primul semestru din 2023 au fost încheiate, potrivit datelor oficiale, peste 281.000 de tranzacții imobiliare la nivel național, ceea ce reprezintă un avans de circa 16,5% față de perioada similară din 2019, când erau consemnate peste 241.000 de tranzacții.
„Dincolo de reglarea organică a economiei, suntem de părere că ceea ce ar ajuta, pe termen scurt, mediu și lung piața imobiliară, în speță cea rezidențială, este o conștientizare, din partea clasei politice, a nevoii noastre stringente de stabilitate – atât a cumpărătorilor și vânzătorilor, cât și a dezvoltatorilor, agențiilor și jucătorilor care oferă servicii conexe în industrie. Cu toții așteptăm cu înfrigurare acum schimbarea «regulilor jocului» prin modificările fiscale anunțate de Guvern, care vor mai diminua puterea de cumpărare a românului de rând, în tandem cu dobânzile crescute la credite.”
Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR
Oficialii Titirez.ro sunt de părere că activitatea de tranzacționare imobiliară va fi, în continuare, vizibil alimentată de perspectiva majorării cotei reduse de TVA, de la 5% la 9%, începând cu 1 ianuarie 2024. Este de așteptat, însă, ca primele luni ale anului următor să fie marcate, în contrapunct, de o scădere a numărului de achiziții, ce are toate șansele să se manifeste mai pregnant decât în perioada similară a altor ani. Per ansamblu, însă, interesul pentru cumpărarea de locuințe, fie pentru uz personal, fie în scop investițional, va rămâne unul robust, iar cumpărătorii și dezvoltatorii se vor adapta, încetul cu încetul, noilor condiții. Totuși, pentru ca piața rezidențială să funcționeze în mod cu adevărat „normal”, este nevoie ca inflația și costurile de creditare să se diminueze sensibil, pe fondul unei economii puternice, susținute de un ansamblu coerent și stabil de norme legislative.
Citește și:
Despre Titirez.ro
Lansat în octombrie 2010, Titirez.ro este un brand-umbrelă pentru o rețea integrată, de 17 site-uri imobiliare, fiecare cu specificul său. Printre acestea se numără multecase.ro, imobiliare24.ro, imobiliare-net.ro, anunturi-imobiliare.net, anuntimobiliar.ro, paginiimobiliare.ro etc. În momentul de față, pe platforma Titirez.ro se regăsesc anunțuri imobiliare publicate de proprietari, agenții și dezvoltatori, în vreme ce în cadrul secțiunii de Ansambluri Rezidențiale cumpărătorii pot alege între proiecte amplasate în zona Capitalei și în alte mari orașe ale țării, dar nu numai. Asociat portalului este și CRM-ul ImobManager, un instrument util, destinat gestionării activității celor care activează în domeniu, dar și imoPR, prima agenție de marketing și publicitate dedicată exclusiv pieței imobiliare, ce a fost lansată în anul 2019.
Citește și: