Meniu Anunt
12-08-2015

Timisoara, orasul dupa care alearga greii din imobiliare: poate inghiti toate proiectele anuntate?

share:

Timisoara, orasul dupa care alearga greii din imobiliare: poate inghiti toate proiectele anuntate?
Timisoara a devenit in acest an un adevarat hot spot in ceea ce priveste planurile de investitii imobiliare, cu proiecte de sute de mil. euro anuntate.

Timisoara a devenit in acest an un adevarat hot spot in ceea ce priveste planurile de investitii imobiliare, cu proiecte de sute de mil. euro anuntate. Poate insa sustine orasul toate noile proiecte? Pe unele segmente consultantii imobiliari sunt circumspecti, desi in Timisoara este in mod clar o nevoie de mai multe spatii de retail si office.

Iulian Dascalu, NEPI, Ioannis Papalekas si Alpha Group Investments se numara printre investitorii care vor sa pompeze sume fabuloase in piata imobiliara timisoreana. In afara de Ioannis Papalekas, care pe langa birouri vrea sa investeasca si in sectorul logistic, segment care a tinut capul de afis al tranzactiilor imobiliare in acest an, ceilalti se orienteaza pe centre comerciale si office.

De ce malluri? Raspunsul este simplu. Timisoara a ramas singurul oras mare care are un singur mall. Timisoara este in prezent, spune Laura Dumea Bencze, head of research in cadrul CBRE, orasul cu cea mai mica densitate de spatiu comercial la mia de locuitori dintre orasele mari.

Densitatea foarte mica de spatii comerciale corelata cu faptul ca Timisoara este orasul cu cea mai mica rata a somajului, venitul cel mai ridicat (dupa Bucuresti) si perspective de dezvoltare dinamica prin pozitia geografica, calitatea fortei de munca sau dezvoltarea zonei industriale, face ca orasul sa fie o destinatie extrem de atractiva si pentru dezvoltarile de spatii comerciale,in opinia Laurei Dumea Bencze.

Densitatea spatiilor de retail din Timisoara s-ar tripla la finalizarea mall-urilor anuntate

„In mod evident este loc pentru dezvoltarea de noi spatii comerciale, de calitate. Insa, finalizarea tuturor proiectelor aflate acum in dezvoltare (Shopping City Timisoara - NEPI, Open Ville - Iulius Group, Timisoara Centrum- Alpha Investments, Timisoara Plaza - Plaza Centers) ar duce la triplarea densitatii - de la actualmente 300 mp la 900 mp per 1.000 locuitori. O astfel de crestere este nesustenabila si greu de absorbit in piata”, a comentat Laura Dumea Bencze.

Similar sectorului retail, segmentul birouri este insuficient dezvoltat raportat la cerere. Timisoara are in prezent un stoc de 90.000 mp, dar cu potential de triplare in urmatorii 3-4 ani, potrivit datelor CBRE.

„In cazul segmentului birouri vom asista la o dezvoltare in faze ale cladirilor, pe masura inchirierii acestora, mai degraba decat o dezvoltare speculativa in totalitate. Aceasta va contribui intr-o oarecare masura la absorbtia corecta a cladirilor noi”, a spus consultantul.

Sursa: wall-street.ro