Meniu Anunt
10-10-2016

Terenul fostei fabrici Prefa din Brasov a fost cumparat de Urban Invest, cu 8 milioane de euro

share:

Terenul fostei fabrici Prefa din Brasov a fost cumparat de Urban Invest, cu 8 milioane de euro
Compania braşoveană Urban Invest, controlată de omul de afaceri Ionuţ Angheluş, a cumpărat de la Piraeus Bank terenul fostei fabrici Prefa, care se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, susţin surse din piaţa imobiliară. Terenul a fost cumpărat cu 8 milio

Compania braşoveană Urban Invest, controlată de omul de afaceri Ionuţ Angheluş, a cumpărat de la Piraeus Bank terenul fostei fabrici Prefa, care se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, susţin surse din piaţa imobiliară. Terenul a fost cumpărat cu 8 milioane de euro, după ce în urmă cu câţiva ani banca cerea pe suprafaţa de 10 hectare 17,4 milioane de euro. 

     Terenul a aparţinut companiei BJJ Proiecte Imobiliare, controlată de omul de afaceri american Jonathan Mann. Acesta plătise în 2007 nu mai puţin de 50 de milioane de euro pentru a cumpăra terenul de la cunoscutul om de afaceri român Ioan Neculaie. Americanul avea planuri mari în Braşov, unde intenţiona să construiască 10.000 de apartamente noi, în planul iniţial fiind prevăzut şi un bloc cu peste 30 de nivele. Dacă visul i s-ar fi transformat în realitate, atunci am fi putut avea în oraşul de sub Tâmpa cel mai mare ansamblu rezidenţial din România.

     Noul proprietar intenţionează să construiască tot 10.000 de apartamente, dar şi blocuri de birouri, demarând negocieri cu firme de consultanţă în acest sens. De asemenea, aici va fi construit un bloc cu 20 de etaje, cel mai înalt bloc din Braşov. Până în prezent, un dezvoltator imobiliar a anunţat că doreşte să construiască în cadrul Signature Residence un bloc de 14 etaje, care ar urma să fie cel mai înalt bloc de locuinţe din Braşov până la noile construcţii de pe terenul fostei fabrici Prefa. 

     Piraeus Bank avea de recuperat 34,8 milioane de euro de pe urma acestui proiect imobiliar, însă banca a fost acceptată în tabelul definitiv al creanţelor doar cu suma de 17,4 milioane de euro, deoarece, conform legii, creditorul garantat nu poate înscrie o creanţă mai mare decât valoarea activelor pe care le are debitorul. 

     În momentul declanşării procedurii de insolvenţă, la începutul anului 2012, planul de reorganizare al companiei propunea construcţia a peste 300 de locuinţe pe terenul din Braşov, pentru a recupera o valoare cât mai mare din datorie, însă soluţia nu a fost acceptată şi societatea a intrat în faliment. 

     Aventura imobiliară a lui Jonathan Mann a început în 2006 când a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al tipografiei Universul pentru 4,66 milioane de euro de pe bursa electronică Rasdaq. La nici doi ani de la achiziţie, investitorul a început demersurile de obţinere a Planului Urbanistic Zonal ce viza dezvoltarea unui hotel de cinci stele cu 200-250 de camere în locul anexelor din spatele Palatului Universul. Proiectul ar fi necesitat investiţii de circa 100 milioane euro. Ulterior proiectul a suferit o serie de modificări, care cuprindeau clădiri de birouri şi locuinţe de lux. În 2012, compania Universul, în patrimoniul căreia se află celebrul Palat Universul de lângă parcul Cişmigiu din Capitală, a intrat în insolvenţă cu datorii de peste 20 milioane euro, în principal către Alpha Bank.

     În 2007 noul proprietar al Universul achiziţiona de la omul de afaceri Ioan Neculaie terenul fabricii Prefa Braşov pentru care a plătit circa 50 milioane euro. El avea programată aici construcţia a 10.000 de apartamente şi spaţii comerciale ce ar fi necesitat investiţii de 500 milioane de euro. 

Sursa:bursa.ro