In ultimii cinci ani, preturile apartamentelor vechi au inregistrat scaderi masive la nivel national, de aproximatvi 41%, scaderea diminunandu-se abia in ultimul an, cand ajuns la doar 2%.
Terenurile pentru dezvoltare au inregistrat de asemenea scaderi, de circa 6% in ultimele 12 luni. In schimb, terenurile agricole si-au continuat cresterea, in ultimii doi ani aceasta ajungand la aproximativ 50%.
Pe primul loc in privinta celor mai mari preturi la apartamentele vechi se afla Bucurestiul, cu o medie de 957 eur/mp, urmat de Cluj-Napoca cu 954 eur/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 862 eur/mp.
Comparativ cu perioada de inceput a crizei, in urma cu cinci ani, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 63%. Preturile apartamentelor noi la nivelul intregii tari au inregistrat o scadere usor mai redusa decat a celor vechi, de la inceputul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scaderea in ultimele 12 luni de aproximativ 1%.
Pretul mediu al unui apartament nou in Bucuresti e de de aproximativ 1.138 eur/mp (singurul oras cu preturi de peste 1.000 eur/mp), in scadere cu aproximativ 44% fata de perioada de inceput a crizei si cu aproximativ 0,3% mai mici decat in urma cu 12 luni.
„In viitor, tendinta de scadere a preturilor se va pastra cel mai probabil si pe termen mediu, in conditiile in care economia nu da semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinati de limitarea finantarii bancare de programul Prima Casa si de veniturile insuficient de ridicate ale potentialilor cumparatori”, a declarat Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare Darian.
Sursa: money.ro