De la inceputul lui 2017 bancile au acordat imprumuturi in cadrul programului Prima Casa de aproximativ 500 de milioane de lei, avand cota de piata de 29%. Cele mai multe credite au fost acordate in Bucuresti, topul fiind urmat de Judetele Ilfov, Timis, Iasi si Cluj.
Anul 2018 vine cu noi criterii de evaluare a utilizarii garantiilor de catre banci pentru a stimula creditarea standard. Tot de la 1 Ianuarie 2018 vor intra in vigoare procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului Prima Casa. Potrivit Ministerului Finantelor, pe langa ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior si a crtiteriilor de acordare a creditelor, s-a avut in vedere introducerea unor criterii noi care sa stimuleze acordarea produselor de creditare standard fara implicarea garantiilor de stat.
Noile schimbari propun si adoptarea unui management de risc prudent la nivelul bancilor, care sa limiteze riscul de neplata, dar si o mai buna gestionare a procesului de acordare a creditelor in cadrul programului. Astfel, criteriile care vor fi luate in vedere privind evaluarea anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, sunt legate de raportul dintre volumul finantarilor garantate acordate si volumul creditelor pentru locuinte acordate persoanelor fizice, negarantate de catre stat, in anul precedent.
Raportul dintre numarul total al garantiilor platite finantatorilor, numarul total al garantiilor acordate de la inceputul programului pana la 31 decembrie anul precedent si numarul garantiilor/promisiunilor de garantare acordate dupa ce solicitarile au fost invalidate cel putin o data, reprezinta criterii importante in construirea programului de Prima Casa din 2018.
Programul prin care statul garanteaza credite destinate achizitionarii sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, moment in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare. In acest sens, se considera utila revizuirea conditiilor de accesare ale acestui program pentru evitarea unui eventual blocaj imobiliar.
Cu toate acestea se poate observa ca programul Prima Casa s-a indepartat de scopul sau de program social. Ca urmare a incheierii procesului de restrangere a accesului la finantare, creditele Prima Casa sunt acordate si persoanelor cu venituri peste medie. Astfel 35% dintre persoanele ce acceseaza programul au salariul net de peste 4.000 de lei, in timp ce debitorii cu salarii sub medie tind sa fie supra indatorati.