Cumpărătorii care achită avansul pentru o unitate locativă nou-construită până la sfârșitul lui 2023 pot beneficia de vechea facilitate pe tot parcursul anului viitor.
După ce reprezentanții Executivului și-au anunțat, încă din luna iulie a acestui an, intenția de a majora o serie de taxe în scopul acoperirii „găurilor” din bugetul statului, un proiect de lege oficial a fost făcut public, de către Ministerul Finanțelor, de-abia zilele acestea. Asta în condițiile în care un draft de Ordonanță de Guvern a apărut în presă încă din luna august, a suscitat numeroase controverse, însă nu a fost recunoscut în mod public de către autorități. Deși inițial se vorbea despre implementarea unor modificări fiscale începând cu luna septembrie a acestui an, pentru ca ulterior să se ofere ca variantă luna octombrie, noul document propune, ca termen pentru aplicarea noilor măsuri, data de 1 ianuarie 2024.
Citește și:
Locuințele noi de până la 600.000 de lei, eligibile pentru o taxare totuși mai „blândă”
Printre modificările fiscale cu impact asupra sectorului imobiliar se numără, desigur, și majorarea cotei reduse de TVA, aplicabilă la prima achiziție a unei locuințe nou-construite, de către o persoană fizică. Astfel, proiectul legislativ, ce vizează modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prevede ca, la alineatul privind aplicarea unei cote reduse de TVA, în cuantum de 9%, să mai fie introduse o serie de prestări de servicii și/sau livrări de bunuri. Printre acestea se numără și „livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice”.
Practic, asta înseamnă că tranzacțiile cu locuințe noi care beneficiază în prezent de cota redusă, de 5% TVA, vor trece, începând cu prima zi a anului viitor, la 9%.
„Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9% [...].”
Extras din proiectul de lege
Potrivit aceluiași document, unica cotă redusă de TVA, respectiv 9%, urmează să se aplice în continuare și pentru livrarea clădirilor (inclusiv a terenului pe care acestea sunt construite) care sunt destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari, case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap.
Citește și:
Excepțiile de la regulă
Trebuie precizat că actul legislativ prevede posibilitatea de a beneficia în continuare de un TVA de 5%, chiar pe tot parcursul anului 2024, în cazurile în care clienții vor fi achitat avansul pentru o locuință eligibilă până la sfârșitul lui 2023. Astfel, în documentul menționat se stipulează:
„[Î]n perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024, se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.”
Extras din proiectul de lege
Potrivit aceleiași surse, până la sfârșitul anului 2024, o persoană fizică poate achiziționa, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință cu cota redusă de TVA de 5% sau 9%. De asemenea, este de reținut că marja redusă de TVA „se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”.
Citește și: