Mark Adkinson, un agent imobiliar britanic stabilit de cativa ani in Spania, a observat ca exista unele oportunitati de investitie de exceptie in provincia Galicia. Acolo exista sute de sate complet depopulate, abandonate de locuitorii care au emigrat peste ocean in urma cu decenii si care pot fi cumparate cu totul.
Galicia se afla intr-o zona mai putin dezvoltata turistic in prezent, pe coasta Atlanticului si este cunoscuta pentru peisajele sale muntoase si padurile bogate de pin si eucalipt. Recent, Adkinson a reusit sa vand un sat de 8 ha, cu doua deschideri spre ocean, pentru pretul de 280.000 de dolari, comparabil cu cel pe care un investitor din Romania l-ar plati pentru un apartament elegant din Bucuresti. Bineinteles, pretul este justificat si prin faptul ca majoritatea cladirilor din orasel nu au mai fost locuite de ani de zile si se afla intr-o stare avansata de degradare. Cei care sunt dispusi sa investeasca in achizitia tuturor terenurilor dintr-un astfel de sat vor fi nevoiti sa bage si mai multi bani in reabilitatea imobilelor.
Situatia devine si mai complicata atunci cand un sat este detinut de zeci de proprietari, care trebuie sa se puna de-acord pentru a se semna tranzactia. Daca va tenteaza o astfel de investitie in Spania, trebuie sa va asteptati la un proces birocratic care sa dureze mai mult de un an. Exista, de asemenea, riscul ca banii investiti sa nu se intoarca foarte rapid, Galicia fiind departe de a fi recunoscuta drept zona turistica sau de interes pentru cei care vor sa se mute.
Situatia demografica din unele zone ale Spaniei este de-a dreptul disperata, avand in vedere sporul natural extrem de scazut si migrarea puternica a populatiei din regiunile rurale. Putem vedea asemanari cu Romania, tara cu cea mai mare rata a emigrarii din Uniunea Europeana. Se prea poate ca, peste cateva decenii, sa scoatem si noi la vanzare localitati intregi abandonate - pentru preturi de nimic.