Astfel, ca la finele lunii iunie, valoarea tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale - birouri, spatii de retail, industriale - a ramas la 116 de milioane de euro, nivel inregistrat la sfarsitul lunii martie.
Trimestrul al doilea a fost si anul trecut sarac in tranzactii cu proprietati imobiliare, fiind inregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, in acest an a fost consemnata o scadere de usoara, avand in vedere ca in perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzactiilor a fost de 123 milioane de euro.
Consultantii sunt optimisti in ceea ce priveste sectorul investitiilor imobiliare insa mai ales pentru sfarsitul anului.
"Sunt cateva tranzactii in curs, care se vor inchide probabil spre sfarsitul anului. Motivele pentru care nu s-au inchis tranzactii semnificative in trimestrul al doilea sunt cele clasice si arhicunoscute pentru aceasta perioada: mediul macroeconomic fragil, Romania vazuta ca o piata cu grad ridicat de risc, putini cumparatori activi, dificultatile de obtinere ale finantarilor bancare, diferente de pret semnificative intre asteptarile vanzatorilor si ofertele cumparatorilor, putine produse de investitii de calitate institutionala, rate de neocupare destul de mari si durate de inchiriere scurte, etc", a declarat agentiei Mediafax - Marius Grigorica, senior business analyst - investment department DTZ Echinox.
Mai mult, in cazul activelor imobiliare scoase la vanzare de catre banci, procesul de vanzare este ingreunat si de gradul scazut de flexibilitate al acestora.
Cea mai mare tranzactie in acest an in Romania a fost cea prin care fondul New Europe Property Investments (NEPI) a preluat imobilul de birouri The Lakeview din Bucuresti de la compania americana AIG/Lincoln si omul de afaceri Dinu Patriciu. Valoarea tranzactiei a fost de 61,7 milioane de euro. NEPI a fost protragonistul si celei mai mari tranzactii din 2012, prin preluarea complexului de birouri City Business Centre Timisoara.
Sursa: wall-street.ro