1. Investitii de peste 100 de milioane de dolari pentru noi proiecte in Capitalei, bugetate de dezvoltatorul maghiar Futureal, prezent in Romania prin divizia locala Cordia.
2. Octagon, una dintre cele mai mari companii de constructii din Romania, a depus cerere de insolventa. Motivele oferite sunt legate de cresterea exploziva a preturilor materialelor si a manoperei, in timp ce contractele in derulare sunt semnate pentru preturi din 2017.
3. Marile fonduri de investitii din lume au investit peste 2 miliarde de euro in active imobiliare din Romania. Fondurile de investitie prefera achizitia de proiecte rezidentiale, mall-uri sau cladiri de birouri. 5 dintre fondurile de investitie mari prezente pe piata noastra detin participatiuni in companiile NEPI Rockcastle si Globalworth.
4. Demareaza lucrarile pentru spitalul metropolitan din Pipera. Noul proiect sustinut de Primaria Capitalei va ocupa peste 53.000 mp si va costa 300 milioane euro. In cadrul complexului vor fi prevazute si spatii de cazare pentru rezidenti, locuinte pentru medici, cazare in regim hotelier pentru apartinatori si crese/gradinite pentru personalul medical.
https://www.cotidianul.ro/pmb-incepe-proiectul-spitalului-metropolitan-din-pipera/
5. ROBOR iese din discutie la calculul dobanzilor variabile pentru credite, conform celei mai recente formule ale OUG 114. In locul indicelul ROBOR, componenta variabila a creditelor se va calcula dupa o noua formula: dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinţa calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului; acest indice la creditele in lei se va publica in fiecare zi lucratoare pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Exista voci care sustin ca acest "nou" mod de calcul al creditelor nu va duce la nici o reducere semnificativa a ratelor creditelor, rezultatul fiind unul asemanator. De asemenea, aceste masuri, daca vor fi aprobate, se vor aplica doare pentru creditele noi, creditele vechi avand nevoie de refinantare pentru a se incadra in noile conditii.
6. Adrian Vasilescu, consultant de strategi al BNR, nu considera ca OUG114 poate contribui la ieftinirea creditului, ale carui costuri depinde in primul rand de conditiile pietei.