Măsura nu a fost, deocamdată, anunțată oficial de către reprezentanții statului – ceea ce oferă speranțe jucătorilor din piața de profil.
Majorarea plafonului maxim pentru aplicarea cotei reduse de TVA la achiziția unei locuințe noi a fost o măsură îndelung așteptată de către dezvoltatori, agenți imobiliari, dar și de consumatori finali interesați de segmentul rezidențial nou. După ani de ezitări și amânări din partea autorităților, aceasta a intrat, în sfârșit, în vigoare la începutul acestui an. Astfel, cei care achiziționau o unitate locativă nou-construită de până la 700.000 de lei (echivalentul a puțin peste 141.500 de euro, la cursul valutar afișat de BNR la acel moment) beneficiau de facilitatea achitării unei taxe de doar 5% din prețul de vânzare a proprietății, în vreme ce aceia care depășeau acest prag erau nevoiți să scoată din buzunar contravaloarea unei ponderi de 19% din suma solicitată de dezvoltator.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Profit.ro, însă, reprezentanții statului ar avea în vedere revenirea la pragul de 450.000 de lei pentru aplicarea recent extinsei facilități. Schimbarea face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri, menite să aducă venituri suplimentare la bugetul statului, ce ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor. Asta înseamnă că cei care achiziționează o locuință nouă de peste 91.000 de euro ar fi obligați să achite o TVA de 19%, respectiv o sumă de 17.480 de euro pentru un imobil de 92.000 de euro (raportat la cursul valutar de azi, 29 iunie 2022).
Pentru că schimbarea nu a fost nici măcar anunțată oficial, deocamdată nu se știe dacă și cum ar fi afectate antecontractele în derulare, pentru locuințe aflate în construcție, ce urmează a fi livrate după 1 ianuarie 2023.
O gură de aer pentru piață
Considerată benefică de către majoritatea covârșitoare a actorilor implicați în complexul traseu parcurs de o locuință până a ajunge să fie locuită, din faza de proiect până la predarea cheilor către beneficiar, aplicarea cotei reduse de TVA pentru imobilele de până la 700.000 de lei a alimentat sensibil cererea pe segmentul rezidențial nou pe parcursul lui 2022. Pe fondul dificultăților create de implementarea măsurilor pandemice și, ulterior, de războiul ruso-ucrainean, aceasta a reprezentat o importantă gură de aer pentru dezvoltatori și cumpărători deopotrivă, cei dintâi bucurându-se de o mai mare libertate în conceperea unor proiecte mai bine adaptate cererii din piață – dar care să fie, totodată, și vandabile.
„În ciuda provocărilor economice din ultimii doi ani, piața rezidențială autohtonă s-a bucurat de o evoluție pozitivă, susținută fiind de nevoia reală de locuințe, la standarde de calitate tot mai înalte, din partea populației. Prin reducerea presiunii asupra bugetului cumpărătorilor, majorarea plafonului pentru TVA de 5% a reușit anul acesta să contracareze, cel puțin în parte, efectele scumpirii materialelor de construcție, ca și pe cele ale creșterii costurilor de creditare. O asemenea resetare în minus a pragului de preț admis pentru a beneficia de această facilitate ar pune serios în dificultate o piață care aduce, deja, sume considerabile la bugetul statului.”
Costina Petrescu, CEO Titirez.ro
Marile orașe, cele mai afectate
În acest context, nu este dificil de previzionat că, deși nu va fi (fost) aplicată vreme îndelungată, renunțarea la forma actuală a acestei facilități ar avea un impact important pe piața de profil. Este valabil, mai ales, pentru marile orașe, unde oferta rezidențială nouă din categoria medie se situează peste pragul de 90.000 de euro pentru apartamentele cu trei camere – acestea fiind cele mai căutate de către cumpărătorii cu familii, mai ales în urma nevoii de suprafețe locuibile mai ample, manifestate în urma pandemiei.
Liviu Ioneanu, co-CEO al h4l Development, a declarat, pentru Titirez.ro, că, ținând cont de ritmul în care se scumpesc materialele de construcție și că doar în ultimele patru luni a fost consemnată o creștere de 40%, vechiul plafon, nu mai este câtuși de puțin actual. Astfel, dacă se va reveni la un nivel de 450.000 de lei, pentru achitarea unei cote reduse de TVA nu se va mai încadra niciun apartament nou cu trei camere, poate nici chiar cu două – cel puțin nu din categoria ansamblurilor concepute pentru clasa medie, din marile orașe. De menționat este că h4l Development intenționează să deruleze investiții de peste 400 de milioane de euro între 2022 și 2025, pentru construcția a peste 6.500 de apartamente, atât în București, cât și în alte mari orașe ale țării.
Tranzacțiile ar suferi, din nou, un blocaj temporar
La un impact negativ al măsurii luate în calcul de către guvernanți se așteaptă și dezvoltatorul Campeador Group, cu proiecte în Timișoara, București, dar și în alte mari orașe ale țării. „Este evident că o revenire la plafonul anterior de aplicare a cotei reduse de TVA, în condițiile în care doar ce ne-am adaptat la noile «reguli de joc», ar încurca foarte mult dezvoltatorii, mai ales având în vedere influențele resimțite în piață în ultima perioadă: majorarea costurilor de construcție, dificultatea de acordare a creditelor și dobânzile crescute, dar și faptul că potențialii cumpărători vor locuințe mai spațioase”, subliniază Roxana Golban, Director de Vânzări în cadrul Campeador Group. Aceasta estimează că activitatea de tranzacționare, pe segmentele de piață direct afectate din perspectiva factorului preț, „ar suferi un blocaj temporar, pentru că oamenii vin pregătiți să achite 5% TVA, iar mulți dintre ei nu pot suporta diferența (considerabilă) de preț până la 19% – cel puțin nu fără o recalibrare serioasă a tipului de locuință pe care și-l permit”.
De vreme ce reducerea plafonului admis pentru plata unei TVA de 5% nu a fost încă implementată – și nici măcar anunțată oficial –, bineînțeles că există șanse ca, până la finele anului în curs, guvernanții să fie determinați să se răzgândească. Asta cu atât mai mult cu cât o asemenea măsură nici nu ar reuși, la modul real, să aducă beneficiile scontate, privind strict la suplimentarea veniturilor la bugetul de stat. „Sperăm ca această măsură să rămână la stadiul de idee. Suntem de părere că implementarea ei nu va aduce mai mulți bani la buget, chiar dimpotrivă, pentru că vânzările se vor bloca, iar de aici vor avea loc o serie de reacții în lanț, inclusiv faptul că dezvoltatorii vor începe să facă rabat de la calitate pentru a se încadra în noul plafon. Bine ar fi să se meargă pe ideea de volum și să se încaseze, punctual, mai puțini bani, dar din mai multe tranzacții, decât mai mulți bani, dar din foarte puține tranzacții”, concluzionează Roxana Golban, reprezentanta Campeador Group.
Sursă foto: Pixabay.com