Chiar daca, aparent, numarul mare de unitati noi aflate in constructii ar putea indica o efervescenta in piata imobiliara, in realitate ne putem lovi de unele obstacole. In contextul in care numarul concret de tranzactii este in scadere vizibila fata de anul precedent si majoritatea cumparatorilor sunt in asteptare, ne aflam intr-o piata in care oferta depaseste cererea. Vanzarile nu se vor mai face la fel de rapid precum in anii precedenti, iar unii dezvoltatori care depind de pre-vanzari pentru a finanta complet poriectul pot intampina dificultati.
O noutate pentru anul acesta este faptul ca, in premiera, locuintele middle-market reprezinta peste jumatate din unitatile aflate in constructie. Asta inseamna ca majoritatea proiectelor aflate in dezvoltare se afla in zone bune din Capitala, in apropiere de centre de afaceri, cu infrastructura excelenta. Proprietatile vor avea suprafata mai mare, pe fondul cresterii cererii pentru apartamente spatioase de peste 3 camere.
Cresterea segmentului de mijloc este una dintre cele mai semnificative evolutii economice din ultimii ani, pe fondul majorarii veniturilor nete din marile orase. In prezent, venitul mediu al unui locuitor din Bucuresti este comparabil cu cel mediu din Uniunea Europeana.
Datele statistice indica faptul ca, pe viitor, dezvoltatorii vor prezenta interes sporit pentru zonele Obor si Bucurestii Noi, mentinandu-se investitiile din zonele Titan si Expozitiei.
In zona de Vest se vor face cele mai multe livrari anul acesta (34%), in timp ce in zona de Nord se vor preda 20% din unitati. Al treilea mare pol rezidential este zona de Sud, unde vor fi finalizate 19% din locuintele noi de anul acesta.
Analiza este bazata pe raportul "Residential 2019 Market Genome", intocmit de catre compania de consultanta imobiliara SVN Romania.
Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro!