În marile centre regionale ale țării, ritmul de creștere a chiriilor a fost, în ultimul an, sensibil mai mic decât cel consemnat de prețurile locuințelor, în corelație cu majorarea costurilor de creditare.
Mutarea de acasă reprezintă un pas important pentru orice tânăr, iar ea vine „la pachet” cu o întrebare importantă: „Să cumpăr sau să închiriez o locuință?”. Deși răspunsul este dictat de circumstanțele de viață individuale, acesta este influențat, în mod decisiv, și de evoluția pieței imobiliare – în speță de raportul dintre rata la un credit contractat pentru a achiziționa o casă și chiria practicată pentru o unitate locativă comparabilă.
Citește și:
Potrivit unui raport de piață realizat de compania de consultanță Colliers, până acum doi ani, piața rezidențială autohtonă era favorabilă mai degrabă cumpărătorilor, deoarece atât timp cât aceștia reușeau să strângă banii de avans, rata la credit era sensibil mai mică decât chiria pentru o proprietate similară. Acum, însă, această situație s-a inversat în București și în orașele mari, unde creșterea prețurilor locuințelor s-a situat peste media națională. Astfel, îndeosebi în zonele centrale, chiria pentru apartamentele noi este chiar și cu 30% mai mică decât rata, relevă datele Colliers. Și, deși chiriile au crescut, în ultimul an, cu o medie de 10% în București, închirierea unei locuințe rămâne o variantă mai avantajoasă decât achiziția, apreciază reprezentanții companiei. Spre comparație, în Varșovia și Praga, de exemplu, chiriile au înregistrat creșteri între 25 și 40%. De fapt, și în toate capitalele regionale importante, cu excepția Sofiei, chiria este acum mai avantajoasă decât rata la creditele bancare.
„Chiar dacă în România locuințele sunt încă la prețuri accesibile în comparație cu țările din Uniunea Europeană atunci când ținem cont de salarii, inversarea raportului dintre rată și chirie va face ca piața de închirieri să crească, iar proporția proprietarilor să scadă. Un număr din ce în ce mai mare de investitori internaționali, dar și dezvoltatori locali, ne contactează cu privire la proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii, iar o parte din aceste planuri încep să și fie puse în practică. Faptul că avem o echipă regională experimentată și numeroasă dedicată acestor proiecte constituie un avantaj pentru investitorii care vor să intre pe o piață nouă, cum este România, dar și pentru dezvoltatorii care vor să își diversifice portofoliul.”
Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România
Ansambluri rezidențiale destinate exclusiv închirierii
Raportul Colliers arată că, în prezent, stocul locuințelor din ansamblurile destinate exclusiv închirierii din București este de aproape 1.000 de unități, în vreme ce alte peste 3.000 de unități se află în diferite stadii de dezvoltare. Reprezentanții companiei estimează că, în următorii 2-3 ani, segmentul ansamblurilor rezidențiale destinate exclusiv închirierii are potențialul de a ajunge la 5.000 de locuințe.
Aceștia apreciază că, în timp, nu doar diferența dintre rată la credit și chirie va conduce la un apetit crescut pentru mai mare de închirieri. Astfel, schimbarea generațională și flexibilitatea mai mare la locul de muncă, urmărită în special de anumiți tineri, vor duce măcar la amânarea deciziei de a cumpăra o locuință.
Citește și:
Căminele studențești private, o altă piață în creștere
Un alt segment cu o creștere importantă în statele din ECE-6 este piața căminelor studențești private, iar România, care are aproape 600.000 de studenți, se aliniază tendințelor de creștere. Numărul unităților de cazare în căminele studențești private depășește în prezent 2.000 în București, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are doar jumătate din numărul studenților din România. Cei mai mulți dintre studenții români însă fie se cazează în căminele studențești publice ale universităților și facultăților, fie locuiesc cu părinții sau închiriază.
Conform statisticilor oficiale, românii și bulgarii au cea mai mare problemă cu aglomerarea excesivă a locuinței în care trăiesc, aproape 50% din populație aflându-se în această situație, mai mult decât dublu față față de media europeană de 20%. Și războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ pentru piața închirierilor de locuințe mai ales în Polonia, pentru că în România impactul a fost limitat, precizează consultanții Colliers.
Citește și: