Meniu Anunt
29-12-2016

Proprietarii care pierd zilnic sute de mii de euro

share:

Proprietarii care pierd zilnic sute de mii de euro
Proprietarii spaţiilor de birouri care stau goale în Bucureşti pierd peste 150.000 euro pentru fiecare zi în care acestea rămân neînchiriate. Astăzi, mai bine de 12% din suprafaţa totală de birouri a Capitalei nu are chiriaşi, iar procentul va creşte anul

Proprietarii spaţiilor de birouri care stau goale în Bucureşti pierd peste 150.000 euro pentru fiecare zi în care acestea rămân neînchiriate. Astăzi, mai bine de 12% din suprafaţa totală de birouri a Capitalei nu are chiriaşi, iar procentul va creşte anul viitor.

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a depăşit anul acesta 2,5 milioane de metri pătraţi. Din această suprafaţă, peste 315.000 mp sunt nefolosiţi. Proprietarii spaţiilor goale pierd anual din neîncasarea chiriilor 57,5 mil. euro, potrivit calculelor Capital realizate pe baza datelor publicate de CBRE.
Cei mai mulţi bani pierd proprietarii clădirilor din nordul Bucureştiului, zonă care, deşi nu se confruntă cu cel mai mare grad de neocupare din oraş, găzduieşte o mare parte din clădirile oraşului. Lunar, imobilele goale de aici generează pierderi de circa 1,42 mil. euro.
La distanţă mică este zona Pipera, care are cea mai mare suprafaţă de birouri goale din Bucureşti. Pierderea proprietarilor de aici este de 1,17 mil. euro pe lună, mai mică decât a celor din Nord, deoarece chiriile din Pipera sunt mai mici.
Cel mai mare grad de neocupare din Capitală se găseşte în sudul oraşului, unde aproape jumătate din spaţiile existente stau goale. Totuşi, stocul mic de birouri de aici şi chiriile mici fac ca pierderea totală să fie de aproximativ 200.000 de euro pe lună.
Gradul de neocupare la nivelul întregului oraş a crescut de la 11,9%, cât era la sfârşitul semestrului doi, la 12,3% în trimestrul al treilea. Brokerii CBRE spun totuşi că proprietăţile amplasate în zone bune, cu acces la metrou şi mijloace de transport în comun, spaţiile goale sunt mai puţine, de sub 10%.
Din cauza suprafeţei mari de birouri ce urmează a fi pusă pe piaţă în următoarele 27 de luni, adică în jur de 690.000 mp, se estimează că gradul de neocupare va reintra pe o pantă ascendentă în următoarele trimestre, absorbţia noilor spaţii urmând să dureze mai mult decât ritmul de livrare al dezvoltatorilor imobiliari.

sursa: capital.ro