Meniu Anunt
15-11-2013

Proprietarii care inchiriaza case, asigurati cu forta la sanatate

share:

Proprietarii care inchiriaza case, asigurati cu forta la sanatate
Romanii care inchiriaza imobile ar putea ajunge sa plateasca in plus la asigurarea de sanatate, din veniturile incasate din chirii.

Romanii care inchiriaza imobile ar putea ajunge sa plateasca in plus la asigurarea de sanatate, din veniturile incasate din chirii. Astfel, chiar daca sunt deja asigurati ca salariati, ei vor plati o cota CASS de 5,5% din veniturile realizate de pe urma imobilelor inchiriate. Guvernul a prezentat Fondului Monetar aceasta propunere ca solutie pentru reducerea deficitului asigurarilor sociale de sanatate. 

Baza la care se va aplica aceasta cota de 5,5% este plafonata la cinci salarii medii pe economie. In aceste conditii, sunt avantajati proprietarii care detin mai multe imobile de inchiriat si dezavantajati aceia care inchiriaza doar unul sau doua.

Statul ar urma sa incaseze suplimentar 165 milioane de euro din contributiile de sanatate de la cei care inchiriaza imobile in intreaga tara. Consultantul fiscal Gabriel Biris spune, insa, ca „este o cifra utopica. Nu sunt sanse sa incaseze mai mult de 50-60 de milioane de euro“. In opinia sa, romanii vor percepe ca un abuz noua povara, in conditiile in care platesc CASS si din salarii, proportional cu marimea acestora si nu exista un plafon maxim pentru veniturile totale la care sa se aplice contributia. „Efectul va fi cresterea evaziunii. Fie nu se vor mai declara contractele de inchiriere, fie se vor declara pentru sume mult mai mici decat in realitate“, a declarat el.

O persoana care inchiriaza un apartament cu 200 de euro pe luna plateste  in prezent statului 1.296 de lei impozit anual pe venit. De anul viitor, impozitul pe venit se va reduce la 1.217 lei, dar contributia CASS nou-aparuta ii va scoate din buzunar alti 492 de lei, astfel incat va ajunge sa plateasca in total mai mult cu peste 400 de lei. 

Mai mult, Fondului Monetar i s-a promis ca, in caz de nevoie,  baza de impozitare va fi extinsa. Practic, statul risca sa piarda banii pe care reusea sa-i incaseze pana acum in contul impozitului pe venitul din chirii.

Noua masura are, astfel, sanse mari sa creasca nivelul evaziunii pe piata chiriilor, in conditiile in care el este deja ridicat: in primele sase luni ale acestui an, in Bucuresti erau inregistrate, la organele fiscale, doar 67.244 contracte de inchiriere pentru cladiri si locuinte, mai putine cu peste 2.000 decat in perioada similara a anului trecut,  desi in capitala exista circa 800.000 de locuinte.

Sursa: capital.ro