O intrebare frecventa in randul cumparatorilor si vanzatorilor de proprietati este: De ce ar trebui sa lucrez cu un agent imobiliar? Raspunsul nu este unul simplu si depinde de factori care tin de cat de informati sunteti, cat timp aveti la dispozitie pentru tranzactie si cat de bine stiti sa folositi solutiile tehnologice actuale.
Un agent imobiliar bine pregatit va poate ajuta sa incheiati o tranzactie mai rapida si mai avantajoasa, cu mult mai putine batai de cap. Atat vanzatorii, cat si cumparatorii pot beneficia din plin de experienta unui profesionist care isi castiga existenta din cunoasterea in detaliu a pietei imobiliare.
Agentul imobiliar profesionist isi merita cu prisosinta comisionul perceput, atata timp cat intruneste o serie de calitati care inseamna, pentru tine, diferenta dintre un serviciu memorabil si o dezamagire puternica.
Care sunt, deci, caracteristicile pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand angajezi un consultant imobiliar?
1. Experienta
Principalul element care face diferenta intre un consultant imobiliar mediocru si unul profesionist este experienta acumulata in timpul carierei. Agentul care a trecut deja prin zeci de tranzactii similare cu cea pe care ti-o doresti stie in detaliu care sunt etapele prin care vei trece si ce obstacole pot aparea. Economia de timp este fantastica atunci cand beneficiezi de asistenta unei persoane care are contactele potrivite si instrumentele necesare.
Atunci cand discuti cu un consultant, intreaba de cati ani lucreaza in domeniu, cate tranzactii a facut in zona care te intereseaza si care este segmentul in care prefera sa lucreze.
2. Cunoaste bine piata?
Un broker imobiliar profesionist iti va raspunde cu incredere si fluenta la orice intrebare ai avea despre piata imobiliara si despre zona in care este specializat. Informatia corecta este cel mai important beneficiu pe care il poti primi de la consultantul tau, asa ca asigura-te ca vei avea parte de cele mai bune sfaturi.
3. Abilitatile de negociere
O tranzactie imobiliara presupune, intotdeauna, o serie de negocieri care pot fi destul de complicate: pretul final, cat se plateste la antecontract, in ce moneda se plateste, cine acopera comisionul bancar, cat de repede se va elibera proprietatea, ce piese de mobilier raman... Toate aceste aspecte iti vor genera stres considerabil daca nu ai de partea ta o persoana care sa poata naviga peste toate obstacolele in favoarea ta. Abilitatile de negociere sunt esentiale, deci, pentru un broker profesionist.
4. Atitudine corecta
Prestanta, politetea si disponibilitatea sunt alte calitati pe care brokerul tau trebuie sa le aiba. Etica profesionala poate fi demonstrata prin modul de lucru, discutiile directe si testimonialele primite de la clienti multumiti. Urmareste si felul in care consultantul se prezinta (imbracaminte, gesturi, mod de vorbire) si alege persoana care iti inspira cea mai multa incredere. Important este si modul in care consultantul isi promoveaza proprietatile, calitatea fotografiilor etc.
5. Increderea pe care o inspira
Bineinteles, dincolo de toate acestea, consultantul tau va trebui sa iti devina un adevarat prieten pe parcursul tranzactiei. La fel ca in cazul unui avocat, trebuie sa simti ca ii poti adresa orice intrebare si ca informatiile pe care le transmiti vor ramane confidentiale. Interactiunile pozitive si o atitudine relaxata vor imbunatati considerabil rezultatele pe care le poti obtine din partea agentului tau.