Meniu Anunt
25-02-2015

Pierderea de miliarde de euro a băncilor locale, în posibilă creştere

share:

Pierderea de miliarde de euro a băncilor locale, în posibilă creştere
Anul trecut, băncile din România au înstrăinat credite considerate ,,toxice”, a căror valoare a fost de aproximativ 2 miliarde de euro. Pentru anul 2015, consultanţii imobiliari se aşteaptă ca valoarea acestui tip de tranzacţii să crească, tranzacţii ce c

Anul trecut, băncile din România au înstrăinat credite considerate ,,toxice”, a căror valoare a fost de aproximativ 2 miliarde de euro. Pentru anul 2015, consultanţii imobiliari se aşteaptă ca valoarea acestui tip de tranzacţii să crească, tranzacţii ce cuprind şi proprietăţi imobiliare. Prin vânzarea acestor credite, băncile recuperează doar 10-15 procente din valoarea creditelor înstrăinate.

Creditele ,,toxice”, neperformante, vândute anul trecut de băncile locale, au fost formate din împrumuturi imobiliare şi finanţări corporative. Valoarea creditelor se ridică şi la aproximativ 500 de milioane de euro, însă tranzacţia a fost estimată la circa 100 de milioane de euro, echivalentul unei pierderi de aproximativ 80% din valorea portofoliului. Ca exemplu concret în acest sens, anul trecut BCR a vândut către o bancă germană două pachete de credite neperformante, cu o valoarea nominală însumată la 743 de milioane de euro. În urma acestei tranzacţii, banca românească a pierdut aproximativ 94% din valoarea nominală a pachetelor înstrăinate.

Anul trecut, randamentele investiţionale specifice sectorului imobiliar au scăzut uşor, fapt rezultat din diferenţa dintre randamentele investiţionale din România şi cele din Europa Centrală şi de Est. Diferenţa dintre dobânzile bancare îi afectează în special pe cumpărătorii care apelează la împrumuturi.

În 2014, volumul total al tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare comerciale s-a ridicat la aproximativ 1,3 miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare din istoria pieţei româneşti. Activitatea tranzacţională va fi animată de interesul viu al investitorilor noi sau deja existenţi, ceea ce anunţă începutul unui nou ciclu de dezvoltare.

 

Sursa: capital.ro