Piata imobiliara este marcata de o revenire, odata cu cresterea cererii si a volumului proiectelor dezvoltate in segmentul rezidential, potrivit unui studiu.
La inceputul perioadei de criza economica, piata imobiliara oferea un bilant de 8326 de unitati locative receptionate, numar ce marcheaza 1% din efectivul rezidential al Capitalei. Odata cu noul context economic, deprecierea preturilor devenea tot mai accelerata, in special in 2009 si 2010, acest ritm temperandu-se, insa, tot mai mult in 2013 si 2014. Acum, specialistii considera ca 2015 va fi anul iesirii din criza a segmentului imobiliar.
Unul din ajutoarele majore pentru mentinerea pietei de apartamente noi a venit in urma lansarii programului de creditare „Prima Casa”, segmentul rezidential fiind sustinut prin proiecte din Bucuresti si Ilfov, ansambluri pentru care dezvoltatorii adoptau ca obiectiv preturi situate intre 650 si 850 euro/mp, nivel de altfel manifestat pentru zonele limitrofe. Zonele secundare aveau un nivel al preturilor de 850-1100 euro/mp fara TVA, in timp ce apartamentele situate in cartierele semicentrale erau disponibile pentru 1100-1400 euro/mp fara TVA.
Oferta generala de apartamente era adaptata noilor posibilitati ale potentialilor cumparatori, reglarea preturilor impunand o reducere cu pana la 40% a suprafetei construite, comparativ cu anul 2007/2008.
In 2013, revenirea din criza a fost semnalata de exigenta tot mai crescuta a cumparatorilor, din ce in ce mai orientati spre achizitii eficiente, remodeland, astfel, ofertele dezvoltatorilor. Astfel, formula de calcul a pretului a capatat alt algoritm, renuntandu-se la includerea spatiilor comune, iar suprafata prezentata pentru vanzare ajungand sa cuprinda doar suprafata construita/ utila plus terasa.
Adaptarea la noile tendinte a directionat planurile dezvoltatorilor spre cladiri cu o inaltime de maximum sase niveluri, in care se regaseau apartamente de doua sau trei camere cu suprafete utile intre 35 si 65 mp. Orientarea tot mai mare spre preturile scazute a dus la dezvoltarea, pe plan rezidential, a zonelor de sud ale capitalei.
Potrivit statisticilor, Popesti-Leordeni, Bragadiru si Voluntari au fost dominante in evidentele apartamentelor receptionate. In 2014, in Bucuresti si Ilfov au fost livrate 3000 de unitati locative, cu 50% mai multe fata de anul precedent.
Sursa: dailybusiness.ro