In era technologiei si a informatiei, ciclurile imobiliare au capatat tendinta de a deveni tot mai scurte. Cel mai recent astfel de ciclu a inceput in 2003 si s-a terminat in 2013, fiind prelungit de scaderile majore care au inceput in 2008, odata cu criza. A fost nevoie de 5-6 ani pentru revenire.
„Tin minte ca piata in 2003-2004 semana destul de mult cu piata de astazi. Dezvoltatorii erau destul de precauti, insa cei experimentati simteau ca este momentul potrivit pentru a cumpara terenuri foarte bune. Toti, ca si astazi, erau in cautare de proiecte cu risc foarte mic, adica proiecte (in special de birouri) in locatii exceptionale”, spune Attila Peli, directorul departamentului de terenuri si dezvoltare imobiliara in cadrul JLL.
Cei ce au cumparat terenuri in 2003-2006 au livrat proiecte de succes si le-au vandut in 2007-2008 la preturi ridicate. Cei ce au cumparat terenuri in 2007-2008 au ramas cu ele neterminate, sau le-au cedat bancilor finantatoare.
Se observa, in acelasi timp, tendinta ca primii sa cumpere cele mai bune terenuri, iar cei ce vin deodata cu valul cumpara ce a mai ramas, la preturi chiar mai mari. Ca dezvoltator, este indicat sa alegi intotdeauna sa cumperi cele mai bune terenuri de pe piata, chiar in conditiile in care costa mai mult decat celalalte.
„In timpul crizei prin care am trecut, singurele proprietati care nu au simtit criza aproape deloc au fost cle amplasate pe terenuri exceptionale. Evident, conteaza si calitatea si conceputul proiectului, insa pe partea aceasta din ce in ce mai multi dezvoltatori prezenti in Romania au capatat experienta”, mentioneaza Peli.
Sursa: dailybusiness.ro