Meniu Anunt
20-06-2018

PESTE MARI SI TARI Merita sa investesc in Polonia?

share:

 PESTE MARI SI TARI Merita sa investesc in Polonia?
Pe parcursul anului 2010 economia Poloniei a accelerat considerabil, potrivit raportului companiei de consultanta imobiliara REAS.

Pe parcursul anului 2010 economia Poloniei a accelerat considerabil, potrivit raportului companiei de consultanta imobiliara REAS - Residential market in Poland, Q4. Astfel, Polonia a intrat in 2011 cu o piata a muncii stabila si cu un venit in continua crestere. In ceea ce priveste numarul imprumuturilor ipotecare, acesta s-a stabilizat la un nivel destul de crescut in timp ce rata dobanzilor ramane foarte scazuta.

Stocul, inca neepuizat

Acestea sunt principalele motive pentru care anul 2010 a insemnat pentru cei care opereaza pe piata rezidentiala din Polonia revenire la normalitate dupa criza din anul 2009. Acest proces a fost vizibil in mecanismele de acordare de credite ipotecare, dar si in cazul cererii, aceasta fiind vizibila atat in comportamentul cumparatorilor cat si in tranzactiile efectuate.

Datele statistice arata ca in 2010 dezvoltatorii imobiliari polonezi si-au recapatat optimismul, intrucat anul trecut investitorii in sectorul de real estate au început constructia a 63.000 de unitati rezidentiale, adica aproape 42% mai mult
decat in 2009. In acelasi timp, anul trecut, au fost livrate pe piata 136.000 de locuinte, cu 15% mai putin decat in 2009. In pofida acestor cifre, care arata o orientare spre echilibru si in ciuda nivelului de vanzari mai degraba bun si regulat, volumul ofertei din cele sase aglomeratii urbane principale din Polonia (Varsovia, Cracovia, Poznan, Lodz si Wroclaw) a ajuns la 39.000 de locuinte la sfarsitul anului trecut. Locuintele finalizate si nevandute reprezinta inca o parte importanta a stocului curent.

Varsovia vs. Bucuresti

Un apartament de 55 metri patrati in Varsovia, capitala Poloniei, costa, in medie, 131.615 euro, potrivit globalpropertyguide.com. Apartamentul poate fi inchiriat in schimbul sumei de 672 euro pe luna si se obtine in felul acesta un randament de 6,12% pe an. In cazul unei garsoniere de 35 metri patrati, care se poate achizitiona in schimbul sumei de 84.210 euro, randamentul este ceva mai mare, respectiv 7,08%, intrucat chiria lunara este in jurul valorii de 500 euro.

In Bucuresti, randamentul din inchiriere este apropiat de cel din Varsovia, la o investitie initiala mai mica. De pilda, in cartierul Militari, un apartament de doua camere, cu o suprafata de 68 metri patrati costa 68.500 euro, potrivit anuntului listat pe titirez.ro. Blocul nou construit este foarte aproape de mijloacele de transport in comun si este programat sa fie definitivat la sfarsitul lunii martie 2011. Chiria pentru un apartament similar in aceeasi zona a Capitalei este in jurul valorii de 350 euro pe luna, ceea ce aduce un randament de aproximativ 6,01% anual.