Vila de pe strada Batistei nr. 24A, vis-a-vis de Inalta Curte de Casatie şi Justitie, mai este cunoscuta si drept Casa Marmorosch Blank, fiind declarata monument istoric. Palatul H. Spayer face parte din zona protejata "Batistei", cunoscuta pentru cladirile reprezentative pentru sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.
Palatul H. Spayer era una dintre emblemele Bucurestiului interbelic, fiind reprezentat pe cartile postale si albumele de arhitectura ale epocii. Cladirea a fost edificata in anul 1900, sub patronajul lui Herman Spayer si dupa proiectul celebrului arhitect francez Louis Blanc. Construita in stil Ludovic al XV-lea, vila dispune de 3 intrari: una principala, monumentala, destinata invitatilor si familiei, una laterala in dreptul serei si una in spate, pentru servitori.
Elementele arhitectonice superbe de pe fatada se continua la interior cu unele dintre cele mai mari picturi murale din Belle Epoque, ramase intacte. Chiar daca in timp interiorul s-a degradat, se pastreaza inca detalii precum faianta pictata manual din bai, stucaturile deosebite, semineul monumental sau vitraliile superbe.
Palatul H. Spayer a fost locuit pana la al doilea razboi mondial de una dintre cele mai bogate familii din Bucuresti ale timpului. Dupa instaurarea comunismului, in cladire s-au depozitat obiecte de arta si s-au tinut intalniri de protocol. Dupa Revolutie, a devenit sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, fiind timp de 4 ani si sediul central al Conventei Democratice Romane (CDR).
Palatul H. Spayer dispune, per ansamblu, de 27 de camere, 3 bucatarii si 6 bai, avand un impresionant front stradal de 30 m. Suprafata utila este de 1000 mp, in timp ce terenul generos de 1000 mp permite o curte mare. Caldirea este extrem de potrivita pentru a deveni sediul unei companii de renume, sau chiar a unei ambasade! Pretul de vanzare este de 4.200.000 Euro si este promovata de catre agentia Bonanza Imobiliare pe portalul Titirez.ro: