Meniu Anunt
27-11-2013

Orasele din Romania cu cele mai multe debransari de la caldura

share:

Orasele din Romania cu cele mai multe debransari de la caldura
Judetele din Romania cu cele mai multe debransari de caldura in ultimii ani sunt Brasov, Cluj si Iasi, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania.

Judetele din Romania cu cele mai multe debransari de caldura in ultimii ani sunt Brasov, Cluj si Iasi, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania. Fata de 2002, cand 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile, in prezent doar circa 1,39 milioane de locuinte mai sunt bransate, la nivel national.

Centralele termice pe gaz au luat amploare an de an, in acest moment ajungandu-se la peste 1,5 milioane de unitati in functiune, dintre care  1,1 milioane sunt in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat.

In ultimii 10 ani, cele mai multe debransari au fost realizate in judetul Brasov, unde peste 78.000 de familii au renuntat la sistemul centralizat de incalzire. Pe locul al doilea se afla judetul Cluj, cu peste 68.000 de debransari din 2002 si pana in prezent, urmat de Iasi ( peste 66.600) si Bacau ( peste 55.500). In Bucuresti s-au deconectat de la RADET peste 54.700 de locuitori, iar in Hunedoara peste 51.100. In judetele Alba, Ialomita, Satu Mare si Bistrita Nasaud nu mai exista de mai multi ani sistem centralizat.

In Bucuresti se regasesc peste 30% din totalul apartamentelor ramase bransate in prezent la sistemul centralizat. Migrarea catre un sistem individual de incalzire a ramas redusa in capitala, la un procent de  9%, raportat la numarul de locuinte conectate in 2002. Asta datorita faptului ca, desi este orasul cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor, de-a lungul timpului in Bucuresti s-a acordat subventia cea mai mare.

La nivel national, costul de productie mediu al unei Gcal in sistem centralizat, calculat la nivelul lunii octombrie 2013, este de 343 lei/Gcal, in timp ce o centrala termica are un cost de circa 145 lei/Gcal. In acelasi timp, pretul mediu al Gcal platit de populatie este de 235 lei/Gcal, insa diferenta intre acesta si cel de productie mentionat anterior este, in general, sustinuta din bugetele autoritatilor locale. Astfel, la nivel national, se regasesc diferente mari intre orase: de exemplu, populatia din Constanta plateste 358,54 lei/Gcal, iar de cea din Bucuresti 169,88 lei/Gcal, pe cand in Cluj-Napoca costul este 165 lei/Gcal.

Sursa: capital.ro