Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, aflat în proces de restructurare a afacerilor din România, a vândut recent un teren în Ploieşti cu 200 euro/mp şi a obţinut din partea băncii ştergerea unei datorii de 1,4 mil. euro, asociată acestui obiectiv investiţional.
Lotul de 1.200 mp din Ploieşti era dedicat construcţiei unui proiect de birouri, pentru care Plaza Centers contractase un credit de circa 1,6 mil. euro, potrivit raportului financiar aferent primului semestru publicat de companie. Cei 240.000 euro obţinuţi din vânzarea terenului au fost returnaţi băncii în contul datoriei, iar restul sumei a fost asumată ca pierdere de către banca finanţatoare. Numele băncii nu a fost făcut public în cadrul documentului citat.
Proiectul din Ploieşti făcea parte dintr-un program de dezvoltare ce trebuia derulat în parteneriat cu Aura Investments, dar care a fost abandonat în vara anului trecut. Cei doi parteneri au rupt înţelegerea şi au împărţit proprietăţile pe care le deţineau împreună. Astfel, Aura Investments a preluat controlul integral a trei proprietăţi, iar Plaza Bas, subsidiară a Plaza Centers, a rămas cu patru terenuri evaluate la 5 mil. euro şi cu două credite de 9,7 mil. euro. În urma tranzacţiei, Plaza Centers a pierdut 4,1 mil. euro. Din acelaşi portofoliu de proprietăţi, Plaza Centers a mai vândut, în luna mai, un teren din Braşov, dedicat unei construcţii rezidenţiale. Compania a obţinut pe lotul de 17.000 mp un preţ de 330.000 euro, adică 19,5 euro/mp. În urma acestei tranzacţii, Plaza Centers nu a înregistrat profit sau pierdere. Plaza mai deţine din acest pachet doar două terenuri cu destinaţie rezidenţială şi un credit de circa 8 mil. euro.
În ultimele luni, compania a mai vândut un teren de 3,1 hectare din Târgu Mureş către grupul german Intercora pentru 3,5 mil. euro, un lot de 4,1 hectare din Hunedoara către Dedeman pentru 1,2 mil. euro şi unul de 4,6 hectare din Iaşi către Dedeman şi Lidl pentru 7,3 mil. euro. Toate aceste terenuri au fost cumpărate de israelieni înainte de criză pentru a dezvolta o reţea de centre comerciale la nivel naţional şi au fost vândute în pierdere. Compania mai deţine terenuri similare în Slatina, Constanţa şi Miercurea Ciuc (parţial construit), toate scoase la vânzare.
În ciuda planurilor ambiţioase, Plaza Centers nu a dezvoltat niciun proiect imobiliar pe piaţa românească. Compania a obţinut recent finanţarea din partea Băncii de Export Import a Ungariei pentru circa 65% din costul de dezvoltare al unui mall în Timişoara.
Sursa: capital.ro