Meniu Anunt
05-12-2013

Numarul proprietatilor vandute la preturi simbolice, in crestere

share:

Numarul proprietatilor vandute la preturi simbolice, in crestere
In ultimii ani de criza, tot mai multe proprietati au ajuns sa fie vandute la preturi simbolice. Astfel, vanzatorii ajung sa piarda toti banii investiti, iar bancile isi pun speranta in noii proprietari.

In ultimii ani de criza, tot mai multe proprietati au ajuns sa fie vandute la preturi simbolice. Astfel, vanzatorii ajung sa piarda toti banii investiti,  iar bancile isi pun speranta in noii proprietari.

Devalorizarea puternica a proprietatilor este cauzata, pe de o parte, de criza, dar pe de alta parte si de supraestimarea amplasamentelor alese pentru proiectele in cauza. Acest tip de tranzactii a avut loc pana acum doar pe sectorul de retail, unde valoarea multor active a scazut sub nivelul imprumuturilor bancare, declansand incapacitatea de plata a proprietarilor.

„Strategiile de redresare a acestor proiecte presupun, de cele mai multe ori, investitii suplimentare pentru repozitionare sau reconversie, fundamentate pe venituri sustenabile in linie cu piata si pe chiriasi sanatosi. Subventiile prin reduceri de chirii si acceptarea restantelor la plata nu sunt productive pentru nicio parte.

Desigur, cel ce decide sa investeasca suplimentar va solicita facilitati de la finantatorii actuali, inclusiv preluare pe pret simbolic, in linie cu indicatorii de sustenabilitate ai proiectului. Din pacate, in acest proces de reconstructie, se va pierde mult din valoarea investita, atat equity (aportul de capital al proprietarului n.red.), cat si parte din datoria bancara“, spune George Teleman, cel care, in 2011, a preluat 51% din centrele comerciale Vitantis din Bucuresti si Moldova Mall din Iasi, contra unui pret simbolic de 5 euro, la care s-au adaugat credite de circa 20 mil. euro.

Austriecii de la Immofinanz au semnat in 2007 cu TriGranit, companie controlata de milionarii maghiari Sándor Csányi si Sándor Demján, un contract de tip forward-purchase, prin care se angajau ca la predarea centrului comercial Maritimo din Constanta sa plateasca 185 mil. euro.

Trei ani mai tarziu, cand constructia ajunsese la stadiul de structura, TriGranit a ramas fara bani, iar Immofinanz a fost nevoit sa preia proiectul la un pret simbolic de 1 euro plus datoriile acumulate, de circa 40 mil. euro.

Si achizitia City Mall in procedura de faliment, la un pret echivalent cu circa 16% din valoarea de investitie a fostilor proprietari, arata gradul de deteriorare a valorii proprietatilor imobiliare. Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a cumparat proprietatea pe jumatate dezvoltata in 2004, pentru 46 mil. euro, a finalizat lucrarile de constructie si, in 2006, a vandut-o pentru 103 mil. euro fondului australian APN European Retail. Cinci ani mai tarziu, a rascumparat imobilul aflat in faliment pentru 17,3 mil. euro.  

Jucatorii din piata spun ca tranzactiile la preturi simbolice sunt practicate de ceva timp, insa nu toate sunt facute publice.

Cu toate ca Bucurestiul se confrunta cu o aglomeratie de spatii de retail, in raport cu puterea de cumparare a populatiei, inca trei malluri de proportii se previzioneaza a fi construite in Capitala.

Sursa: capital.ro