Cererea pentru unitati de cazare de top din partea sectorului corporate in cele mai reprezentative orase din lume, precum Londra, New York, Hong Kong, Singapore, dar si Bucuresti, "un centru european cheie in curs de dezvoltare", se afla pe un trend crescator, noteaza intr-un raport compania de consultanta imobiliara Knight Frank, tendinta fiind generata de cresterea economica si de integrarea continua a echipelor globale in cadrul afacerilor mari.
Potrivit Asociatiei internationale a mobilitatii fortei de munca, o pondere de 45% din companiile multinationale, la nivel mondial, estimeaza ca numirile interne de expati in functii regionale si locale vor creste, iar aceasta cifra urca la 54% printre companiile cu sediul in Statele Unite. Astfel, odata cu un dolar mai puternic, firmele americane se extind din nou pe plan extern.
Actualele fluctuatii valutare reprezinta insa un element important pentru chiriasii corporativi din intreaga lume, arata Knight Frank. Ca urmare, acestia pun un mai mare accent pe valoarea banilor - angajatii fiind incurajati sa preia controlul direct asupra bugetelor, ceea ce creeaza si un stimulent de a lua in calcul optiuni de cazare la preturi mai mici, in diferite cartiere.
Bucuresti, sub lupa investitorilor
Pentru companiile multinationale care cauta sa se extinda ori sa isi consolideze prezenta in Europa Centrala si de Est, capitala Romaniei se distinge drept un oras cheie aflat in continua dezvoltare. Cererea de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns la in 2014 la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, sectorul IT si de Comunicatii reprezentand 43% din activitatea totala de inchirieri.
Orange, Vodafone, Microsoft si Oracle au acum o prezenta activa in Bucuresti cu spatii inchiriate de la 10.000 la 25.000 mp in ultimele 12 luni, arata Knight Frank, a carei echipa de inchirieri corporate si relocari asista, de asemenea, si expati sau clienti privati, in gasirea unei unitati de cazare in Bucuresti. Preferintele expatilor vizeaza, in special, cartierele Herastrau si Primaverii, dar, mai nou, sunt luate serios in calcul si cartiere in plina dezvoltare, cum ar fi Baneasa (Sisesti) si Dimitrie Pompeiu, a caror popularitate este in crestere, pe masura chiriasii corporate cauta sa aiba acces mai usor catre spatiile de birouri si sa reduca timpul petrecut pe drum.
"Zona Pipera-Baneasa ramane in topul preferintelor locative pentru familiile expatilor din Bucuresti, iar proiectele imobiliare mixte incep sa castige teren in randurile tinerilor din multinationale", au declarat reprezentatii Knight Frank.
O locuinta cu patru camere destinata unei familii in cartierele Aviatorilor sau Kiseleff se inchiriaza pentru valori cuprinse intre 2.250 dolari si 4.000 dolari pe luna, in timp ce, un executiv tanar care isi doreste sa o zona centrala poate gasi un apartament cu doua camere la 680 de dolari pe luna, in medie, potrivit companiei Knight Frank. In ceea ce priveste categoria de facilitati destinate familiilor de expati, in Bucuresti exista, de asemenea, mai multe scoli internationale, atat britanice cat si americane, un liceu francez si o scoala Cambridge.
Sursa: wall-street.ro