Meniu Anunt
29-12-2023

Navigând piața imobiliară din România: ghid pentru o achiziție bună (P)

share:

Navigând piața imobiliară din România: ghid pentru o achiziție bună (P)
Înainte de finalul acestui an tranzacțiile de pe piața imobiliară sunt destul de numeroase, iar prețurile cu care sunt listate la vânzare locuințele au înregistrat o creștere de câteva procente, mai ales în orașele mari ale țării, comparativ cu anul anterior.

Cu toate că se simte e efervescență legată de majorările pentru tranzacționare anunțate din 2024, alegerea unei locuințe trebuie făcută în continuare cu grijă. Cei care decid să cumpere trebuie să urmărească câțiva factori importanți la orice achiziție. Mai jos găsiți care sunt aspectele ce nu trebuie neglijate la achiziția de imobiliare. 

 

Localizarea proprietatii, accesibilitate și siguranță 

 

Fiecare oraș are zone de dezvoltare ce anunță un potențial de creștere a investițiilor  imobiliare, dar pentru a fi o alegere validă acestea trebuie să dispună și de acces ușor la mijloacele de transport, o bună conectivitate cu principalele artere de circulație. De asemenea, este preferabil ca zona să prezinte un nivel ridicat de siguranță, rata criminalității ar trebui să fie scăzută și să existe măsuri de securitate minimale în zona respectivă. Mai ales pentru o familie tânără este foarte important și accesul la facilități esențiale: școli, spitale sau spații de relaxare. Cumărăturile pot fi făcute acum online și o mare parte din jocurile de divertisment pot fi accesate în același mod, ca de exemplu un joc de strategie sau chiar blackjack, dar este util ca în zona în care se achiziționează imobilul să fie și câteva centre dedicate shoppingului sau distracției. 

 

Calitatea și starea construcției

 

Pentru a evita probleme de întreținerea unei locuințe pe termen lung este esențială evaluarea calitativă a construcției. Trebuie verificată calitatea materialelor folosite de constructor și prin analiza reputației dezvoltatorului prin analizarea recenziilor și proiecte anterioare. Nu trebuie neglijată nici evaluarea stării tehnice a apartamentului, inclusiv a instalațiilor electrice, sanitare și termice, luând în considerare eventualele reparații necesare. Pentru mai multă liniște și intimitate trebuie verificate și izolațiile, cea termică și cea acustică pentru a se asigura un confort locativ sporit. 

 

Aspecte ce nu trebuie ignorate

 

Pentru o imagine de ansamblu completă, la achiziția unei locuințe trebuie evaluată și orientarea apartamentului deoarece aceasta poate influența nivelul de lumină naturală și eficiența energetică. De asemenea, trebuie investigată și politic zonei de vecinătate, mai ales dacă locuința este într-un complex rezidențial unde fiecare dorește să se simtă parte din comunitate. Pe lângă toate acestea trebuie luate în calcul costurile suplimentare, cum ar fi taxele de întreținere, impozitele locale și altele pentru o imagine completă a cheltuielilor. Luând în considerare toate aspectele prezentate anterior, alegerea unei locuințe în România nu se rezumă doar la spațiu, ci și la calitatea vieții pe termen lung.