Meniu Anunt
15-11-2013

Miliardarii lumii care inca mai pariaza pe imobiliare romanesti

share:

Miliardarii lumii care inca mai pariaza pe imobiliare romanesti
Reputatia investitorilor imobiliari prezenti pe o piata tulburata de probleme cantareste enorm in conturarea unei imagini internationale favorabile.

Dupa ce au promis ca vor construi proiecte in valoare de peste 9 mld. euro, multi investitori care au in spate nume cu rezonanta internationala s-au retras sau si-au blocat activitatea locala. Printre acestia se numara Gerald Cavendish Grosvenor, al saselea duce de Westminster, care prin intermediul Sonae Sierra intentiona sa dezvolte proiecte de 900 mil. euro, Beny Steinmetz care avea planuri de peste 1 mld. euro, Benjamin de Rothschild, descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild, care alaturi de partenerii sai promitea circa 1 mld. euro si Nathaniel Rothschild, descendent si mostenitor al ramurii britanice a familiei Rothschild, care alaturi de Sándor Demján, al patrulea cel mai bogat maghiar, a anuntat investitii de 3 mld. euro in proprietati romanesti. Numele acestor investitori s-au disipat in negura crizei imobiliare, insa sunt miliardari care si-au continuat planurile sau care au pus piciorul in Romania tocmai in aceasta perioada.

Ce i-a motivat pe acestia sa ramana fideli pietei locale sau sa intre cu afaceri in Romania tocmai cand alte nume de calibrul lor bat in retragere?

„Numele investitorilor este foarte important pentru succesul proiectelor. Sunt investitori care platesc milionari notorii  pentru a le putea folosi numele in anumite proiecte. Chiar daca multi dintre milionarii prezenti pe piata romaneasca nu au facut decat sa isi asigure terenuri fara a demara proiecte concrete, simpla lor prezenta reprezinta un vot de incredere “, considera Alin Buftea, partener al casei de avocatura DLA Piper.

Pariul pierdut

Din lista scurta a miliardarilor care si-au continuat activitatea locala dupa izbucnirea crizei imobiliare, numele lui Eyal Ofer (62 de ani) iese in evidenta ca investitorul cu cel mai extins portofoliu de terenuri, dar ale carui pierderi ajung la zeci de milioane de euro. Ofer a intrat pe piata imobiliara romaneasca in 1998 si a ajuns sa detina 10.000 de hectare de teren in Bucuresti, Constanta, Brasov si Timisoara, majoritatea loturi agricole. El se lauda ca a investit in Romania peste 500 mil. euro, cele mai notabile proiecte fiind ansamblul rezidential de lux Oxford Gardens, centrul de afaceri Willbrook Platinum de pe DN1, cladirea de birouri Cathedral Plaza,  hotelul Teleferic din Poiana Brasov si centrul comercial Tomis Mall din Constanta.

Retailerii din imobiliare

Ingvar Kamprad (87 de ani), proprietarul gigantului suedez IKEA, a facut primul pas pe piata imobiliara locala la trei luni dupa ce a platit circa 30 mil. euro omului de afaceri Gabriel Popoviciu, pentru master franciza IKEA. In iulie 2010, divizia imobiliara a retailerului de mobila a cumparat platforma Timpuri Noi din Bucuresti pentru 34,6 mil. euro. Tranzactia a fost o binecuvantare pentru producatorul de motoare si turbine. Cu banii de la suedezi si-a lichidat datoriile bancare si a mutat activitatea fabricii in localitatea Jilava. Interprime Properties, parte a grupului Inter IKEA Center, va construi la Timpuri Noi cladiri de birouri, spatii comerciale si locuinte.

Sursa: capital.ro