Meniu Anunt
01-07-2022

Majorarea costurilor de construcție pune frână dezvoltărilor de birouri: livrările sunt așteptate să scadă la jumătate

share:

Majorarea costurilor de construcție pune frână dezvoltărilor de birouri: livrările sunt așteptate să scadă la jumătate
Adriana Drăgușin

Tendința de temperare a ritmului construcțiilor este deja vizibilă, consultanții Colliers estimând că anul acesta vor intra pe piață spații office noi însumând doar 130.000 de metri pătrați.

Reprezentanții companiei de consultanță Colliers estimează că majorarea costurilor de construcție va influența și ritmul livrărilor de noi proiecte de birouri de pe piața bucureșteană. Astfel, mulți dezvoltatori ar prefera să amâne dezvoltarea pentru a vedea în ce măsură cheltuielile suplimentare vor putea fi absorbite de un nivel mai ridicat al chiriilor. „Nivelul livrărilor anuale, în contextul creșterii costurilor de construcție și al incertitudinii generale, este așteptat să se înjumătățească în următorii 2-3 ani, începând chiar cu acest an, când ar putea fi livrați aproximativ 130.000 de metri pătrați de spații de birouri. (...) Deși încetinirea livrărilor poate fi privită ca o stagnare a pieței, momentul este bun pentru livrarea de clădiri noi sau repoziționarea celor existente, mai ales în contextul redefinirii programelor de lucru la birou”, notează Anca Bâldea, Director Valuation & Advisory Services, în cadrul Colliers.

Discrepanțele dintre clădirile de birouri se vor acutiza

În aceste condiții, valoarea de piață a imobilelor office va începe să se diferențieze și mai mult, fluctuând în intervale destul de generoase. Spre exemplu, dacă în zona Floreasca-Barbu Văcărescu o clădire nu mai veche de cinci ani poate depăși 3.000 de euro pe metrul pătrat închiriabil, în zona emergentă Centru-Vest, un asemenea imobil se situează la o medie de 2.500 de euro pe metrul pătrat închiriabil.

Rata de neocupare va fi absorbită diferențiat în funcție de tipul clădirii, ceea ce va crea o distanță din ce în ce mai mare între clădirile mai noi, localizate în zone bune, cu specificații tehnice superioare și investiții constante în îmbunătățirea performanței clădirii, și cele mai vechi, situate în zone periferice, în care nu s-a investit suficient pentru a intra în competiție directă cu prima categorie.”

Anca Bâldea, Director Valuation & Advisory Services, Colliers

O piață a proprietarilor?

Un criteriu suplimentar de diferențiere între imobilele de birouri este legată de adaptabilitatea clădirilor la standardele ESG – cerințele internaționale legate de mediu, sociale și de guvernanță. În cazul clădirilor mai vechi, arată consultanții Colliers, investiția necesară pentru atingerea standardelor specifice ar putea să fie mult prea mare raportat la valoarea de piață a clădirii, stabilită pe baza contractelor de închiriere curente, și greu de acoperit din potențiale creșteri ale chiriei. Prin urmare, clădirile mai noi, care pot fi mai ușor adaptate la standardele ESG, vor beneficia de rate de ocupare mai bune și un nivel al chiriei mai ridicat și mai stabil.

Reprezentanții Colliers notează că, în anumite zone ale Capitalei, se face deja trecerea de la o piață a chiriașilor la o piață a proprietarilor, chiria brută crescând în unele situații cu 5-7%, în ciuda faptului că, la nivelul pieței bucureștene per ansamblu, a avut loc o scădere de 10% a chiriei efective.

Sursă foto: Pixabay.com