Premierul Dacian Cioloş a anunţat, joi, că următorii paşi în cazul Parcului Văcăreşti sunt elaborarea planului de management - prin care se vor delimita zonele şi gradul de protecţie, precum şi activităţile economice - şi punerea sa în aplicare.
''Urmează să se elaboreze planul de management şi pe această bază să stabilim clar şi ce se poate face şi ce nu se poate face. Se vor putea face inclusiv anumite construcţii, în anumite condiţii. Se vor putea desfăşura activităţi economice, probabil, chiar imobiliare, în anumite limite. Important e să avem acel plan de management şi să vedem ce resursă trebuie să mobilizăm ca să devină ceea ce ne dorim cu toţii, un adevărat parc natural", a declarat Cioloş.
Premierul a infirmat "percepţia distorsionată" potrivit căreia proprietarii din zonă ar urma să-şi piardă terenurile.
"Mai există percepţia asta distorsionată că odată ce am declarat parc natural, proprietarii din zonă sau riscă să-şi piardă terenurile sau nu o să poată să facă nimic. Nici una, nici cealaltă nu e adevărată. Nici faptul că-şi pierd terenurile, pentru că nu se expropiază terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale şi în alte zone din ţară, unde proprietarii îşi păstrează terenurile doar că au anumite obligaţii, trebuie să respecte anumite lucruri şi în schimbul respectării acestor lucruri vor primi şi nişte compensaţii", a explicat Cioloş.
În context, premierul a spus că important este ca atunci când se ia o decizie, cum a fost cea referitoare la Parcul Văcăreşti, aceasta să fie pusă în practică şi nu să rămână pe hârtie.
"Mă bucur că am reuşit după patru ani de studii, analize şi ceva birocraţie să luăm decizia în cele din urmă şi să transformăm această zonă abandonată de câţiva ani, unde natura şi-a reintrat în drepturi, şi să o declarăm ceea ce este de fapt - un parc natural, poate nu în inima oraşului, dar clar legat de oraş. E parcul natural urban cel mai mare, din câte ştiu. Acţiunea de astăzi e binevenită nu doar prin rezultatele pe care o să le lăsăm în urmă împreună cu toată echipa de voluntari, dar e binevenită şi pentru că dăm un semnal că nu e suficient să iei o decizie pe hârtie, publicată în Monitorul Oficial, sau să declari un parc natural în Monitorul Oficial. Ea trebuie pusă în practică. (...). Să ne asumăm în mod colectiv transformarea acestei zone'', a mai spus el.
Premierul Dacian Cioloş, însoţit de ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, şi de alţi demnitari din Guvern, printre care şeful Corpului de Control al Executivului, Mircea Valentin, a participat, joi, alături de peste 200 de voluntari de la o acţiune de ecologizare a Parcului Natural Văcăreşti.
sursa: capital.ro