Constructorii romani sunt ingrijorati de recenta ridicare a restrictiilor de pe piata muncii in Uniunea Europeana, la inceputul acestui an, intrucat efectul acestei masuri ar putea fi migrarea fortei de munca calificate din constructii.
Numarul mediu al angajatilor din acest sector a scazut de la 414.600 de muncitori in 2008 – cand a fost atins nivelul maxim -, pana la circa 350.000 anul trecut.
„Deschiderea pietei muncii din 2014 pentru forta de munca din Europa Centrala si de Est va avea ca efect migrarea fortei de munca calificate din constructii“, precizeaza Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Constructorii trebuie sa lupte cu aceasta problema in contextul unor ingrijorari crescute cu privire la perpetuarea problemelor legate de recuperarea creantelor atat la nivel central, cat si la nivel local, unul dintre principalii factori care au contribuit la cresterea numarului de insolvente din acest sector.
15% din totalul insolventelor din prima jumatate a anului trecut sunt atribuite societatilor din constructii. Rata medie a profitabilitatii companiilor din constructii a coborat de la 6-10% cat era in perioada 2006-2008 la 0-5% incepand cu 2009, iar in ultimii doi ani a fost preponderent negativa, potrivit datelor ARACO.
Pe deasupra, pretul lucrarilor de constructii ar putea inregistra o crestere de circa 2% in acest an, in principal din cauza majorarii preturilor la resursele energetice si a taxarilor aferente.
Plosceanu estimeaza ca, in acest an, valoarea pietei constructiilor se va situa la nivelul de circa 9 mld. Euro, adica 61% din valoarea pietei in 2008. Daca sectorul constructiilor avea o pondere de 10,9% in Produsul Intern Brut in 2008, aceasta a scazut pana la 6,8% la nivelul anului trecut.
Sursa: capital.ro