Meniu Anunt
22-05-2019

Investitorii trag semnale de alarma: Urmeaza o criza in Romania?

share:

Investitorii trag semnale de alarma: Urmeaza o criza in Romania?
Specialistii din imobiliare analizeaza piata si trag cateva semnale de alarma privitoare la o noua criza.

Se discuta despre asezari ale preturilor, corectii si prudenta, intr-o perioada in care ar trebui sa ne pregatim pentru o posibila recesiune europeana. Cu toate acestea, stam mult mai bine fata de anul 2008, nemaifiind vorba despre o criza de lichiditati la fel de profunda ca atunci. 

Florin Furdui, Country Manager Portland Trust, a declarat in cadrul Business Review Property Forum ca, atata vreme cat nu va aparea o criza majora la nivel mondial, Romania nu va fi afectata in mod special. Poate va fi vorba despre o scadere de potential, dar nicidecum despre o criza pronuntata. Vor fi multe crize mici, cauzate de factori externi precum Brexit sau automatizarea locurilor de munca, insa in domeniul imobiliar stam mult mai bine fata de anul 2008. Va urma, probabil, o ajustare a preturilor umflate din domeniul rezidential, in timp ce piata birourilor ramane stabila. 

Mihai Zaharia, director de investitii in cadrul Globalworth, considera ca aceasta este perioada in care trebuie sa ne pregatim, conform Profit.ro: „Nu putem crede că nimic nu se va întâmpla 200 de ani de acum încolo. Important nu este să facem predicții, ci să ne pregătim pentru când se va întâmpla. Acum este momentul în care trebuie să ne pregătim“.

Tot in cadrul Business Review Property Forum, Tim Wilkinson - Partener Cushman&Wakefield a declarat ca investitorii sunt reticenti sa injecteze capital in Romania, inevstitiile externe de la noi fiind de 7 ori mai reduse fata de piete similare precum Polonia sau Ungaria, in ciuda randamentelor superioare. Imaginea externa a Romaniei descurajeaza, noi fiind primii pe lista de retragere de capital in cazul unei crize la nivel European. Cu toate acestea, situatia este mult mai stabila fata de 2008, nemaifiind posibil un soc la fel de puternic.

In segmentul rezidential, principalul trend care se observa in ultimele luni este scaderea constanta a numarului de tranzactii, fata de varful atins in ianuarie 2018. Cu toate acestea, preturile au ramas relativ constante, avand in vedere si livrarea unui numar consistent de apartamente noi (18% mai multe locuinte livrate in 2018 fata de 2017).

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Verificati zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro!