Meniu Anunt
22-04-2016

Investitorii ocolesc Romania pentru ca o considera o tara exotica unde se pierd bani

share:

 Investitorii ocolesc Romania pentru ca o considera o tara exotica unde se pierd bani
Motivul pentru care investitorii ocolesc România este bazat pe caracterul exotic al ţării în rândul afaceriştilor europeni şi pe sentimentul că aici se pierd bani, susţine Lambros Anagnostopoulos, CEO-ul fondului de investiţii imobiliare Secure Property D

Motivul pentru care investitorii ocolesc România este bazat pe caracterul exotic al ţării în rândul afaceriştilor europeni şi pe sentimentul că aici se pierd bani, susţine Lambros Anagnostopoulos, CEO-ul fondului de investiţii imobiliare Secure Property Development & Investment (SPDI), cu activitate pe piaţa locală.

„Indicatorii macroeconomici sunt buni, economia va creşte, dar principalul motiv pentru care oamenii nu investesc aici este dat de caracterul exotic al ţării în rândul europenilor. În plus, există sentimentul că dacă ajungi aici pierzi bani, bazat mai degrabă pe riscul perceput, decât pe riscul real“, a declarat Anagnostopoulos într-un interviu acordat unei publicaţii britanice.

El spune că trebuie să depună un efort suplimentar să explice investitorilor avantajul unui plasament în compania pe care o conduce, deoarece are prea mulţi parametrii exotici.

„Eu sunt grec, ceea ce nu prea sună bine în ultima vreme, compania e cipriotă, nici asta nu prea ajută, investim în ţări precum România, Bulgaria şi Ucraina, care nu sunt precum Londra, Paris şi Berlin, motiv pentru care trebuie să urmăm un proces de educare a investitorilor, prin care să le explicăm că aceste ţări fac parte din Europa şi au un potenţial mai ridicat decât alte părţi ale continentului“, menţionează şeful fondului de investiţii.

Managerul grec vede un potenţial de creştere pe piaţa rezidenţială din Bucureşti, considerat oraşul cu cele mai puţine locuinţe moderne construite după 1989 din Sud-Estul Europei, inclusiv Moscova.

„Existau clădiri vechi, nu au avut timp să construiască altele noi şi locuiesc în cele vechi. Aici există un potenţial uriaş de dezvoltare. Nu s-au făcut până acum pentru că nu au fost suficienţi bani pentru retaileri, pentru populaţie, pentru bănci. Acum standardele cresc“, a adăugat Anagnostopoulos.

Anul trecut, ciprioţii şi-au concentrat efortul investiţional aproape exclusiv pe România. Compania a cumpărat magazinul Praktiker din Craiova de la fondul cipriot Bluehouse Capital pentru 6,1 mil. euro, preţ cu 39% sub cel plătit de vânzător cu patru ani în urmă. Magazinul de bricolaj, care are o suprafaţă închiriabilă brută de 9.385 mp, produce un venit operaţional net de circa 1 mil. euro pe an.

Proprietatea face parte dintr-un pachet de active pe care Secure Property l-a cumpărat cu 23,2 mil. euro. Pe lângă magazinul din Craiova, fondul de investiţii a mai preluat 24,35% din clădirea de birouri Delea Nouă (sediul ANCOM) şi un pachet de locuinţe în Bucureşti şi Sofia, toate cu o valoare de 18,6 mil. euro.  Pachetul de locuinţe din Bucureşti se referă la 82 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial Green Lake, situat pe malul lacului Griviţa, la dezvoltarea căruia au contribuit şi ciprioţii.

La iniţierea achiziţiei, compania şi-a anunţat acţionarii că întregul pachet de active va creşte veniturile anuale ale Secure Property cu peste 8 mil. euro.

În România, ciprioţii mai deţin parcul logistic Innovations din Clinceni, cumpărat cu 12,6 mil. euro, clădirea de birouri EOS Business Park – sediul Danone – cumpărată de la familia Tănăsoiu pentru 5,85 mil. euro; un portofoliu cu 122 apartamente în ansamblurile rezidenţiale Doamna Ghica Plaza, Linda Residence, Monaco Towers şi Blooming House, din care 64% sunt închiriate; şi un teren de 4,8 hectare în cadrul Green Lake, păstrat pentru dezvoltări viitoare.

Restul proprietăţilor companiei sunt răspândite în Ucraina, Bulgaria şi Grecia.

Sursa: capital.ro