Investitiile imobiliare ale companiilor chineze in afara tarii au depasit 5 mld. dolari pana in trimestrul al treilea al anului, depasind deja precedentul record de 4 mld. dolari atins in 2012, conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).
Tinta principala o reprezintaproprietatile comerciale (birouri, centre comerciale, spatii industriale si hoteluri) din Europa, SUA, Australia si Singapore.
In acest an, mai multe companii din China au tinut capul de afis cu achizitia unor cladiri repere din orase precum New York sau Londra, o dovada a apetitului crescut al Chinei pentru imobiliarele de calitate superioara de peste granite. In octombrie, spre exemplu, cel mai mare conglomerat privat al Chinei, Fosun, a pus mana pe un zgarie-nori de 60 de etaje, One Chase Manhattan Plaza, situat in districtul financiar al New York-ului. Imobilul a fost cumparat de la JPMorgan Chase pentru 725 mil. dolari.
„Pana in prezent, investitiile chineze in strainatate s-au concentrat in principal pe marile orase ale lumii si pe pietele cu deschidere internationala precum Ping An in Londra, Greenland in New York si Bright Ruby in Singapore“, a declarat Darren Xia, director in cadrul Jones Lang LaSalle China. „Totusi, investitorii chinezi au interese diferite si nu actioneaza ca un grup unificat. Desi capitalurile suverane si societatile de asigurari au fost cele mai active, se observa o crestere a investitiilor straine venite din partea dezvoltatorilor, conglomerate si investitori privati, care au cu totii perspective si obiective diferite“, mai spune Xia.
Cea mai cautata piata din Europa este Marea Britanie,iar proprietatile rezidentiale si birourile din centrul Londrei sunt cele mai populare printre investitorii in cautare de randamente ridicate. Interesul pentru Europa a crescut in mod special, cu volumul tranzactiilor in crestere cu 25% de la an la an, pana la aproape 2 mld. dolari la finalul trimestrului trei.
Zonele Asia-Pacific, Australia si Singapore sunt de asemenea puncte fierbinti pentru investitiile chineze. Investitiile in proprietati comerciale australiene au crescut cu aproape 100% de la an la an, pana la 500 mil. dolari, in timp ce, in Singapore, grupul chinez de investitii Bright Ruby a facut istorie cu achizitia sa de aproape 1 mld. dolari a unei dezvoltari mixte de retail cu hotel – cea mai mare tranzactie cu o singura proprietate comerciala incheiata vreodata in orasul-stat.
Sursa: capital.ro