Cei care doresc sa investeasca in imobiliare, mai exact pe segmentul de unitati de cazare si agrement, spitale si hale cu scop productiv, au la dispozitie posibilitatea de a accesa fonduri europene de pana la 30 demilioane de euro sau chiar maim ult, in functie de numarul de locuri de munca asigurat prin proiect.
Roxana Mircea, managing partner al companiei Rosi Euro Invest, o societate privata specializata in elaborarea de proiecte de investitii, precizeaza, pentru titirez.ro, ca „pe zona de imobiliare, constructii sunt finantate doar pentru activitatile de cazare-orice tip de structura de cazare, agrement, spitale, clinici si hale cu scop productive”. Standardele de cost sunt: 750 euro/mp construit pentru structuri de cazare si agrement, 850 euro/mp construit pentru spitale si 370 sau 425 euro/mp, daca hala este amenajata pentru montare pod rulant. Aplicantii, adauga Roxana Mircea, trebuie sa stie ca una dintre conditiile impuse este crearea unui numar de locuri de munca si mentinerea acestora timp de 5 ani de la creare. In speta, pentru o valoare proiect intre 5 si 10 milioane de euro euro-50 locuri de munca; pentru 10-20 milioane de euro-100 locuri de munca, pentru 20-30 milioane euro-200 si pentru mai mult de 30 milioane euro-300. Mai mult, aplicantul trebuie sa faca dovada capacitatii de management a proiectului si a capacitatii financiare in vederea implementarii proiectului.
Interes crescut pentru aplicatii in 2011
„Daca anul trecut, lucrurile au fost cam amortite, sa zicem, in ceea ce priveste numarul de aplicatii pentru accesarea fondurilor europene, primele luni din 2011 au adus cu ele un grad mai mare de interes in aceasta zona si, implicit, o crestere a numarului de cereri de consultanta”, ne-a mai spus Roxana Mircea. Ea adauga ca, in functie de proiect, durata de evaluare a acestuia poate fi cuprinsa intre 30 de zile si un an.
Totusi, un numar insemnat de persoane nu se informeaza corect inainte de a proceda la alcatuirea unor dosare de aplicatie, motiv pentru care acestea ajung sa fie respinse. „Inainte de a va prezenta cu ideea dumneavoastra la o firma de consultanta, este important sa va informati bine in legatura cu piata si domeniul de activitate in care doriti sa va implicate, precum si in legatura cu aspectele legislative, romanesti si europene, specifice respectivului domeniu de activitate”, atentioneaza Roxana Mircea.