În primul rând, Venus Capital Investment se va ocupa de tot ceea ce presupune dezvoltarea, respectiv administrarea proiectelor de real estate proprii ale grupului. Mă refer aici atât la ansambluri rezidențiale (sau ansambluri mixte, dar cu o importantă componentă rezidențială), cât și la proiecte pe care le avem în sectorul de retail sau în cel logistic-industrial. Totodată, sub gestiunea noastră se află și sectorul de land banking, pe care conducerea grupului și-a concentrat mult atenția în ultimii ani. În momentul de față, portofoliul nostru de terenuri reprezintă o bază mai mult decât stabilă pentru dezvoltările pe care le avem în plan, în diferitele sectoare în care activăm. La toate acestea se vor adăuga și serviciile de consultanță, project management și, respectiv, property management oferite partenerilor interesați de dezvoltarea unor proiecte în domeniul imobiliar. Nu în ultimul rând, ne dorim ca în 2025, dar și în anii ce urmează, să ne concentrăm atenția pe atragerea unor investitori, atât români, cât și străini, în dezvoltarea proiectelor de anvergură pe care le avem pe agenda noastră de lucru pentru piața românească. De asemenea, aș dori să menționez că, deși în trecut nu am făcut niciodată apel la credite bancare, în 2025 vom fi deschiși și la această opțiune de finanțare, dacă vom considera că ofertele concrete disponibile se pretează proiectelor noastre.
Pe ce s-a concentrat, anul acesta, activitatea grupului AmCorp – în sectorul imobiliar, dar nu numai?
Pe lângă toate procedurile implicate de transferul afacerilor din imobiliare sub umbrela Venus Capital Investment, aș spune că activitatea noastră s-a desfășurat în mod organic în 2024. O realizare importantă a constat într-o serie de noi achiziții de terenuri. Vorbim de un total de 200 de hectare, amplasate în zona metropolitană a Bucureștiului, spre nord, proprietăți cu o valoare cumulată de 12 milioane de euro. Aceste achiziții au o importanță strategică în planurile noastre de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung, ele determinând anumite modificări în agenda noastră pentru viitorul apropiat. O parte din aceste schimbări se află încă în proces de clarificare, astfel că vom putea vorbi mai concret despre ele când lucrurile vor fi mai așezate.
În sectorul energiei regenerabile, în care activăm prin brandul Everready, ne-am ocupat de toate procedurile necesare pentru finalizarea celor șapte proiecte de parcuri fotovoltaice pe care le avem în portofoliu. Este vorba despre un total de șapte asemenea proiecte, ce vor avea, cumulat, o capacitate de peste 200 de megawaţi. Amplasate în zona Munteniei, la o distanţă de maximum 80 de kilometri faţă de Capitală, terenurile aferente acestor proiecte ajung la o suprafaţă totală de aproximativ 250 de hectare şi la o valoare estimată de circa 20 de milioane de euro. Toate parcurile fotovoltaice vor fi disponibile spre vânzare şi vor fi livrate la stadiul ready-to-build, adică având toate documentele necesare pentru demararea dezvoltării: studiul de fezabilitate, studiul de impact asupra mediului, autorizaţia de construire, avizul tehnic de racordare, autorizaţia pentru conectarea la reţea etc. Investitorii interesaţi pot achiziţiona proiectele ca atare sau pot intra într-un parteneriat cu reprezentanţii AmCorp, solicitându-le acestora să se ocupe de întregul proces de dezvoltare, până la livrare.
În sectorul agrementului și ospitalității, anul acesta ne-am concentrat pe extinderea facilităților și serviciilor oferite în Divertiland Water Park, inclusiv prin îmbunătățirea mixului de chiriași. Pentru anul viitor avem planuri mari pentru acest proiect, urmând să acordăm o mai mare atenție organizării de evenimente, inclusiv în afara sezonului. În acest sens, am anunțat deja faptul că parcul nostru de distracții va găzdui un eveniment sportiv Spartan Race, în data de 13 septembrie 2025. Este o colaborare de care întreaga echipă este foarte încântată, eu însămi fiind pasionată de sport și chiar de competițiile Spartan. Pentru Divertiland Water Park avem în vedere atât o extindere fizică, cât și una a paletei de servicii în perioada următoare, iar crearea diviziei noastre separate de leisure a fost special gândită în acest scop.
Povestiți-ne despre proiectele imobiliare pe care urmează să le dezvoltați pe piața locală.
După cum o arată amplul portofoliu de terenuri pe care l-am acumulat în ultimii ani, din care o bună parte va fi atrasă de dezvoltări imobiliare, avem planuri de business serioase pentru următorii ani. În general vorbind, atenția noastră este concentrată, cel puțin pentru moment, pe zona Capitalei, iar obiectivul nostru este de a dezvolta, în măsura în care suprafața terenului disponibil ne-o permite, proiecte mixte, integrate, care să includă o importantă componentă rezidențială, dar cu o mare concentrare pe facilități și, totodată, pe tehnologii „verzi”.
Un proiect de mai mici dimensiuni pe care îl avem – și care reprezintă, din acest punct de vedere, mai degrabă o excepție de la regulă – este ansamblul nostru Sol Residences, din Domnești. Cu o valoare a investiției estimată în prezent la circa cinci milioane de euro, acesta este amplasat pe un teren de 15.000 de metri pătrați și va fi compus din 34 de case nZEB, cuplate sau individuale. Acestea vor fi construite din elemente modulare, find certificate de Romania Green Building Council. Prin acest proiect ne dorim nu doar să testăm un segment de piață aflat momentan în formare, ci și să propunem un stil de viață sustenabil, dar totodată accesibil masei cumpărătorilor.
Un alt proiect din portofoliul nostru rezidențial, a cărui construcție intenționăm să o demarăm în 2025, este Oasis Residence. Este vorba, de fapt, despre un ansamblu imobiliar mixt, de mare amploare, cu o valoare investițională totală estimată actualmente la 100 de milioane de euro. Acesta va fi amplasat tot în zona metropolitană a Capitalei, dar în Chiajna de data aceasta, în imediata vecinătate a proiectului nostru Divertiland Water Park. Complexul va fi compus din blocuri de apartamente (un total estimat de circa 1.000 de unități locative), dar va include și o serie de facilități complementare, precum spații comerciale, hotel, terenuri de sport etc. Și în acest proiect ne vom concentra pe integrarea de tehnologii „verzi”, precum panouri fotovoltaice sau pompe de căldură. Vom avea grijă, de asemenea, la poziționarea corectă în piață din punctul de vedere al raportului calitate-preț, astfel încât locuințele dezvoltate să fie accesibile cumpărătorilor cu venituri medii.
Tot pe segmentul rezidențial, mai pot spune că în ultimele șase luni ne-am ocupat de planificarea unui concept unic în Europa, pe care dorim de asemenea să îl demarăm în 2025. Nu pot oferi acum prea multe detalii, urmează să le anunțăm în curând, dar pot spune că este vorba despre un proiect de amploare, în care concentrarea va fi asigurarea unei calități ridicate a vieții rezidenților, pe termen lung. În acest sens, vom integra, bineînțeles, și un mix inteligent de facilități, precum și tehnologii verzi de ultimă generație.
Mai avem în vedere, pentru perioada următoare, și continuarea activității noastre pe segmentul industrial-logistic: planificăm să dezvoltăm atât proiecte de dimensiuni mai mici, de tip office warehouse (spații de depozitare de maximum 600 de metri pătrați, alături de birouri cu sau fără spații de showroom la parter), cât și proiecte mai mari, industriale, de peste 10.000 de metri pătrați fiecare. Dorința noastră este de a construi aceste proiecte cât mai aproape de zonele rezidențiale pe care le vom dezvolta, pentru a crea astfel cât mai multe locuri de muncă pentru pentru comunitățile nou create.
La viziunea noastră integrată de dezvoltare va contribui și dezvoltarea unui important proiect de retail din portofoliul nostru. Mă refer la A1 Shopping Center, amplasat pe un teren în suprafață de 67.000 de metri pătrați din zona Militari-Chiajna. Acesta va atrage o investiție estimată la peste zece milioane de euro și va fi deschis spre închiriere vânzătorilor angro și cash & carry (de produse alimentare și nonalimentare). Cu o suprafață închiriabilă de 24.000 de metri pătrați, complexul va cuprinde atât o zonă comercială propriu-zisă, cât și spații de depozitare, alături de o serie de servicii complementare.
Care sunt valorile care vă ghidează în proiectele pe care vreți să le dezvoltați pe piața românească?
După cum cred că reiese din descrierea proiectelor noastre, implementarea principiilor ESG reprezintă o prioritate pentru noi, în practic tot ceea ce facem. Asta se vede nu doar în activitatea desfășurată sub brandul Everready, ci și în inițiativele noastre din domeniul imobiliar. Suntem conștienți că sursele de energie regenerabilă reprezintă viitorul, iar minimizarea consumului de resurse trebuie să reprezinte un obiectiv pentru fiecare dintre noi, astfel că încercăm să avem o abordare proactivă în această privință, în toate proiectele noastre, principiile ESG fiind, cumva, implicite pentru noi.
Un alt aspect definitoriu pentru noi este că încercăm să concepem – și, ulterior, să dezvoltăm – proiecte care să fie cât mai apropiate de nevoile reale ale pieței. Aici se încadrează, desigur, dorința noastră de a oferi soluții de locuire sustenabile, dar totodată accesibile – ceva ce, trebuie să recunoaștem, este foarte greu de găsit pe piața locală la ora actuală.
De fapt, ca investitori și dezvoltatori imobiliari, ne luptăm în permanență să atingem acel echilibru optim între calitate și preț. Mai ușor tangibil în cazul proiectelor adresate, prin natura lor, companiilor, acest echilibru este foarte fragil – și, deci, mai greu de atins – când vine vorba de sectorul rezidențial. Asta pentru că aici ne adresăm în special consumatorilor finali, oamenilor care au nevoie de o casă – și, de preferat, nu orice fel de casă. Totuși, ne luptăm să dovedim că putem aduce pe piață soluții locative de calitate, la prețuri care să nu fie prohibitive pentru majoritatea cumpărătorilor.
Cum vedeți piața imobiliară autohtonă în momentul de față?
În continuare suntem de părere că piața imobiliară autohtonă în general – și cea rezidențială în particular – are un mare potențial de creștere în anii ce urmează. Nevoia de produse imobiliare de calitate, respectiv locuințe construite cu un real simț al răspunderii, este destul de acută în momentul de față, mai ales că în ultimii ani nu doar standardele în construcții, ci și așteptările clienților sunt mai ridicate.
În ceea ce privește prețurile locuințelor, vedem că de câțiva ani încoace acestea se mențin pe un trend ascendent – iar având în vedere presiunea inflației, pe care momentan o simțim în orice, este greu de previzionat acum declanșarea unei evoluții în sens invers. Deocamdată, vedem că interesul pentru achiziția de locuințe se menține la un nivel ridicat, susținând astfel și dezvoltarea ofertei. Realitatea din piață ne arată că românii au, în mod fundamental, o mentalitate de proprietari, iar acest lucru nu se schimbă cu ușurință.
În contextul de piață actual, marea probă pe care o au de trecut investitorii și dezvoltatorii este aceea de a livra produse cu adevărat de calitate, la un preț corect – sau, cel puțin, un preț care să poată fi absorbit de piață. Pentru că degeaba dezvolți un megaproiect imobiliar, dacă oamenii nu-și pot permite, la modul real, să achiziționeze ceea ce scoți la vânzare. Acesta este motivul pentru care piața aceasta pe care activăm este atât de vulnerabilă la influențe macro, atât externe, cât și interne. Da, este imperios necesar să știi să navighezi pe ape economico-politice extrem de schimbătoare, dar dacă reușești să-ți menții echilibrul, potențialul de a dezvolta un business solid în România, în imobiliare sau nu, rămâne.
Care sunt planurile Venus Capital Investment pentru anul 2025?
Ca și pentru alți jucători din acest domeniu (și nu numai), anul 2025 va începe pentru noi cu o analiză macro foarte atentă a pieței pe care activăm, în contextul potențialelor schimbări generate de alegerile electorale din acest an. Vom vedea dacă vor exista modificări fiscale, legislative, care va fi situația geopolitică în această zonă a Europei și, bineînțeles, și la nivel global. Toate aceste aspecte ne vor ajuta să preconizăm, cu o cât mai mare acuratețe sperăm, schimbările la care ne putem aștepta în sectorul imobiliar în perioada ce urmează, atât din partea furnizorilor de materii prime, spre exemplu, cât și din partea consumatorilor.
La nivel micro, planul meu este de a consolida echipa Venus Capital Investment, astfel încât aceasta să poată face față nevoilor și cerințelor aferente proiectelor pe care le avem în planificare, ale căror baze le-am pus în 2024 (sau în anii trecuți). În rest, ne dorim, bineînțeles, să valorificăm portofoliul generos de terenuri pe care îl avem, prin demararea dezvoltărilor propriu-zise, în strânsă conexiune cu nevoile actuale ale pieței.