Constructorul britanic de case Larkfleet Group a proiectat prima casa experimentala care ar putea folosi mai multi suporti de sprijin in incercarea de a inalta structura constructiei in cazul unor inundatii cauzate de vremea nefavorabila.
Daca testele vor trece cu succes, aceasta constructie ar putea permite dezvoltarile de noi ansambluri rezidentiale pe intreg teritoriul Marii Britanii, chiar si in zonele cunoscute ca fiind afectate de alunecarile de teren sau in care inundatiile sunt la ordinea zilei.
Aceasta solutie ar putea fi implementata cu succes si in Romania, daca ideea va primi sprijinul de care are nevoie pentru a fi perfectionata.
Larkfleet planuieste sa construiasca proiecte de case cu trei dormitoare, care, in cazul unor inundatii se pot inalta cu circa 1,5 metri deasupra pamantului, iar acest lucru va fi posibil prin inlocuirea fundatiei clasice cu o baza din otel care va permite casei sa se ridice de la nivelul solului.
Testele si experimentele cu casele care se pot ridica de la nivelul solului si reveni la baza acestuia ar putea functiona in urmatorii cinci ani. Constructia modulara a acestora va permite constructiilor sa fie dezasamblate si reasezate pe alt teren cu usurinta.
Intrucat este un proiect pentru viitor, constructia va fi dotata si cu panouri solare si o baterie cu capacitate mare de stocare, care va furniza curent continuu chiar si cand se afla la 1,5 metri de sol.
Daca proiectul primeste patentele pentru inovatie, constructia ar trebui sa inceapa in cursul anului 2017.
Solutia ar putea fi aplicata cu succes si in Romania, o tara care se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste inundatiile, iar venirea anotimpului racoros si perioada imediat urmatoare, ce coincide cu topirea zapezilor, ar urma sa creeze un val de probleme pentru locuitorii din zonele cunoscute cu probleme.
sursa: wall-street.ro