Meniu Anunt
20-06-2018

In piata imobiliara vor ramane doar agentii bine pregatiti

share:

In piata imobiliara vor ramane doar agentii bine pregatiti
Campania “Stop ilegalitatilor din imobiliare” initaiat de APAIR sprijina demersul autoritatilor pentru proiecte de acte normative menite sa reglementeze activitatea si pregatirea agentilor imobiliari.

Potrivit unui proiect de act normative elaborat de Ministerul Dezvoltarii si Turismului, la care participa si jucatori importanti din piata imobiliara, meseria de agent imobilar ar putea fi practicata, in viitorul apropiat, doar in urma absolvirii unor cursuri de specialitate si a obtinerii unei diplme care sa ateste aceasta calitate. Textul si prevederile acestui proiect de lege vor fi prezentate pe data de 15 aprilie, cu ocazia Zilei Agentului Imobiliar. Experienta anilor trecuti, sustin reprezentantii multor agentii, a aratat ca, in Romania, categoria profesionala a agentilor imobiliari nu este una cu un grad ridicat de pregatire si, in destul de cazuri, nu poate sustine asigurarea unor servicii de calitate. Totusi, in prezent, mai ales pe fondul crizei, am asistat la o selectie in piata, in sensul ca acele persoane preocupate de a se dezvolta permanent profesional au ramas, in timp ce numarul celor care erau slab pregatiti a scazut.

Agentul imobiliar trebuie sa se pregateasca permanent

O initiativa care s-ar putea transforma intr-un act normativ menit sa reglementeze pregatirea si activitatea unui agent imobiliar ar fi de bun augur in Romania, este de parere Igor Postovanu, broker imobiliar la Sims Parkman. Acesta mai spune ca, pe de alta parte, de introducerea unor norme legislative privind aceasta categorie profesionala se discuta de ani de zile, insa, pana acum, nu s-a luat nicio masura concreta. “Evident ca scolarizarea viitorilor agenti imobiliari ar fi una utila, pentru simplul motiv ca atunci cand doresti sa oferi, ca agentie, servicii de calitate clientilor tai, ai nevoie de oameni specializati, care nu doar sa cunoasca piata imobiliara si ce se intampla in ea, dar care sa aiba si abilitati multiple de comunicare”, precizeaza Igor Postovanu. In ceea ce priveste selectia agentilor imobiliari, acesta spune ca ea, in ultima vreme, s-a facut pe cale naturala, pe fondul crizei, in piata ramanand numai oameni cu pregatire si pasionati de ceea ce fac, care au investit permanent in dezvoltarea profesionala personala. “Daca in urma cu cativa ani, mai oricine se facea agent imobiliar manat strict de dorinta unor castiguri materiale, astazi, cine nu s-a pregatit permanent, a fost eliminat din piata”, a mai adaugat reprezentantul Sims Parkman. Pe de alta parte, cine doreste sa aiba acces la pregatire de specialitate in domeniu, o poate face si astazi, desi inca nu exista o obligatie legala in acest sens.

Curicula de pregatire a agentilor imobiliari trebuie modificata

Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), pe langa deja demarata campanie Stop ilegalitatilor din imobiliare, sprijina si acest nou demers al autoritatilor in ceea ce priveste initierea unor proiecte de acte normative menite sa reglementeze activitatea si pregatirea agentilor imobiliari. In Romania, exista inca, din pacate, un numar mare de agenti imobiliare care-si fac meseria dupa “ureche”, care nu sunt pregatiti si care, avand in vedere ca vorbim despre servicii care implica cele mai importante proprietati detinute de oameni, adica bunuri imobiliari, pot influenta negativ piata in general, este de parere Ileana Preda, presedintele ales al APAIR.

Ea mai spune ca scolarizarea obligatorie, dupa modelul multor state occidentale, ar aduce un plus de valoare acestei categorii profesionale, insa cu conditia ca ea sa fie asigurata de oamenii bine pregatiti din bransa. “In momentul de fata exista cateva scoli private care ofera cursuri de pregatire in domeniul imobiliarelor, insa ele se desfasoara dupa o curricula elaborate in anii ’90, care nu mai este de actualitate. Prin urmare, un prim pas in schimbarea lucrurilor ar fi reprezentat de elaborarea unei noi curicule, create luand in considerare realitatile actuale din piata”, a mai precizat Ileana Preda. De pilda, exemplifica Ileana Preda, in SUA, scolarizarea agentilor imobiliari se face in institutii private, insa examenul final, de absolvire, este sustinut la stat, care percepe o taxa in acest sens.