Meniu Anunt
30-05-2023

În 2023, rata de ocupare a hotelurilor din București se situează pe locul al doilea la nivel regional. „Vedem o revenire a interesului investitorilor locali și internaționali”

share:

În 2023, rata de ocupare a hotelurilor din București se situează pe locul al doilea la nivel regional. „Vedem o revenire a interesului investitorilor locali și internaționali”
Adriana Drăgușin

Îmbunătățirea indicatorilor de performanță din acest an a fost susținută de o revenire puternică a cererii pe segmentul turismului individual, dar și de o creștere a turismului de grup și de afaceri.

Rata de ocupare a hotelurilor din București s-a situat la 62% în primul trimestru din 2023, în creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut, astfel că, în momentul de față, acest indicator se află la doar 5% sub nivelul din 2019, an premergător pandemiei. Raportat la regiunea Europei Centrale și de Est (CEE), Bucureștiul a înregistrat a doua cea mai mare rată de ocupare a hotelurilor, imediat în urma Varșoviei, dar peste nivelul consemnat în Budapesta, Bratislava, Praga și Sofia, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.


Citește și:

Am fost acolo: Costina Petrescu, CEO Titirez.ro și imoPR, a participat, ca speaker, la conferința “Women in Real Estate“, organizată de Real Estate Magazine


Potrivit operatorilor de hoteluri din București, performanța din 2023 este determinată de o revenire puternică a cererii pe segmentul turismului individual, precum și de o îmbunătățire resimțită pe segmentul turismului de grup și de afaceri. De asemenea, evoluția pozitivă a indicatorilor a fost susținută și de creșterea calității ofertei de hoteluri din București, prin deschiderea Marmorosch București, Autograph Collection și renovarea Intercontinental Athénée Palace.

Piața hotelieră din București înregistrează o redresare puternică post-COVID în ceea ce privește indicatorii de performanță. Evoluția din primul trimestru creează premizele pentru un an fructuos, în condițiile în care nivelul RevPAR a depășit valoarea din Q1 2019. În aceste circumstanțe, vedem o revenire a interesului investitorilor locali și internaționali pentru hotelurile din România, deși aceștia rămân prudenți din cauza nivelului ridicat de incertitudine și a costurilor mai mari de finanțare. Prima tranzacție a fost deja încheiată în primul trimestru (vânzarea hotelului K+K Elisabeta) și ne așteptăm ca activitatea investițională să se redreseze în continuare în a doua jumătate a anului.”

Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, Cushman & Wakefield CEE & SEE


Citește și:

Hotelul K+K Elisabeta, din centrul Capitalei, și-a schimbat proprietarii și este relansat sub brandul Peakture. „Suntem foarte optimişti în ceea ce privește viitorul turismului românesc”


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

   

Tarifele hotelurilor din Capitală, cu 12% mai mari decât în 2019

Potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializată ȋn industria hotelieră, tariful mediu al hotelurilor din București a fost de 92 de euro în primul trimestru, depășind cu aproape 12% nivelurile din 2019 și fiind cu 35% peste valoarea din primul trimestru al anului trecut, în condițiile în care în acest an cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%.

Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a hotelurilor dus la o îmbunătățire cu peste 80% a venitului mediu per cameră disponibilă din București, comparativ cu același interval din 2022. În consecință, operatorii din Capitală au încasat, în perioada ianuarie-martie 2023, o medie de 57 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, acesta fiind cel mai mare nivel dintre capitalele din CEE – Bratislava, București, Budapesta, Praga, Sofia, dar și Varșovia. Reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox punvtează că Bucureștiul a reușit aceeași performanță și înainte de pandemie, mai exact în primul trimestru din 2019, pe fondul unui sezon de iarnă relativ mai puternic, susținut în mod special de cererea pe segmentul corporate, în mod tradițional mai ridicată în această perioadă.

Dacă indicatorii de performanță ai pieței hoteliere din piața CEE au cunoscut o revenire sănătoasă începând cu 2022, activitatea de investiții în active hoteliere în CEE a fost limitată pe parcursul anului 2022. Astfel, volumul tranzacțiilor s-a ridicat la 409 milioane euro, ceea ce reflectă o scădere cu 70% față de 2019. Numeroși factori (inclusiv invazia rusă a Ucrainei, costurile energiei, poziționarea Ungariei față de Comisia Europeană, creșterea inflației și a ratelor dobânzilor din sectorul bancar, lipsa forței de muncă calificate, preocupările legate de o recesiune și viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Cehă) au contribuit la un climat de incertitudine în CEE și au determinat investitorii să adopte o abordare de tip «wait-and-see»”, notează reprezentanții companiei de consultanță.

Potrivit acestora, privind în perspectivă, în anul 2023 volumele tranzacționate ar trebui să se redreseze, evoluție susținută de nevoia proprietarilor de a cheltui fondurile disponibile, precum și de presiunea asupra unor proprietari de a vinde din activele non-core pentru a acoperi necesarul de lichiditate. Natura antiinflaționistă a proprietăților imobiliare hoteliere, în combinație cu nivelul ridicat al fondurilor proprii disponibile și cu redresarea solidă a industriei ar trebui să faciliteze relansarea tranzacțiilor hoteliere în regiunea CEE.

În 2022, România a înregistrat un volum total de tranzacții de circa 75 de milioane de euro pe acest segment de piață, din care Bucureștiul a atras circa 44 de milioane de euro. Volumul tranzacțiilor a consemnat un avans de 56% la nivel de țară, respectiv de 91% în București comparativ cu 2021.


Citește și:

Top zone de birouri: zona Centru-Vest a devenit cea mai mare subpiață office din București, surclasând Floreasca-Barbu Văcărescu. Urmează un blocaj al noilor construcții?


Creștere de 4,9% a numărului de camere din București până în 2024

Din punctul de vedere al ofertei, capitalele din CEE au înregistrat o creștere moderată în 2022, pe parcursul anului trecut fiind deschise 18 hoteluri, cu un total de 2.420 de camere, în timp ce șase hoteluri cu 1.145 de camere au fost închise pentru a fi repoziționate pe piață.

Pentru 2023 a fost anunțată deschiderea unui număr de 25 de hoteluri noi, cu 3.187 de camere în CEE, inclusiv mai multe redeschideri, cum ar fi Intercontinental Athénée Palace din București și Almanac X Praga.

În ultimii ani, piața hotelieră din București a înregistrat o creștere medie anuală moderată a ofertei noi, de 1,5% între 2016 și 2021. În 2022 nu a fost deschis niciun hotel nou pe piața din București, însă până în 2024 este estimată o rată medie anuală de creștere de 4,9% a numărului de camere, datorată în mare parte de lansări de hoteluri premium și de lux. Swisshotel, Corinthia Grand Hotel Boulevard, Novotel Baneasa, Ibis Syles Bucharest Airport se numără printre lansările anunțate în următorul an și jumătate în București.


Citește și:

Radiografia investițiilor în active imobiliare comerciale: jucătorii locali, cei mai activi din piață în ultimii 5 ani