Meniu Anunt
27-01-2023

În 2022, investițiile în active imobiliare au atins cel mai ridicat nivel din 2007 încoace. „Economia României și piața imobiliară locală s-au maturizat mult”

share:

În 2022, investițiile în active imobiliare au atins cel mai ridicat nivel din 2007 încoace. „Economia României și piața imobiliară locală s-au maturizat mult”
Adriana Drăgușin

În opinia analiștilor de profil, România are potențialul de a fi un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional.

Potrivit unui raport de piață publicat recent de compania de consultanță Colliers, anul 2022 s-a încheiat cu un nivel record al investițiilor în active imobiliare comerciale. Astfel, România a înregistrat o valoare cumulată de peste 1,2 miliarde de euro a tranzacțiilor de acest tip – cel mai mare volum atins la acest capitol din 2007 încoace, dar și, totodată, a doua cea mai bună valoare din istoria acestei piețe. „La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piaţa de real estate s-a remarcat anul trecut prin dinamismul pieței de spații industriale, revenirea sectorului de retail la valorile pre-pandemie în privința traficului în magazine și creșterea importanței criteriilor ESG în zona de birouri”, detaliază reprezentanții companiei.

Anul 2022 a fost unul al provocărilor, dar și al reușitelor în zona investițiilor imobiliare și a sectorului industrial. Economia României și piața imobiliară locală s-au maturizat mult în ultimul deceniu, 2022 confirmând că țara are potențialul să fie un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional.”

Laurențiu Lazăr, Managing Partner Colliers


Citește și:

Colliers: „2022 a fost unul din cei mai buni ani din istoria pieței de terenuri din România”. În zona Capitalei predomină interesul pentru rezidențial, în restul țării primează retailul


Activitatea de tranzacționare consemnată anul trecut marchează un avans semnificativ față de volumul obișnuit înregistrat din 2014 până în prezent, ce s-a situat în jurul unei medii de 900 de milioane de euro. Specialiștii Colliers notează că, față de perioada 2005-2009, o diferență notabilă este reprezentată de divergența randamentelor proprietăților comerciale și raportat la regiune, dar și la mersul economiei în general. Astfel, în pofida unei performanțe economice mai bune, România a rămas în urma altor țări din regiune la capitolul randamente – ceea ce ar trebui să confere pieței locale un grad mai ridicat de rezistență la iminenta corecție.

Piața de spații industriale și logistice rămâne dinamică

O altă tendință evidențiată de raportul Colliers, cu implicații semnificative pentru economia locală, ține de dinamismul pieței de spații industriale și logistice, mai ales având în vedere anunțurile tot mai numeroase cu privire la fabricile care ar urma să fie construite în România. Consultanții Colliers sunt de părere că acestea marchează începutul procesului de relocare a unităților de producție din Asia și Rusia, în contextul noilor realități geopolitice, dar reprezintă, totodată, și rezultatul investițiilor importante în infrastructură – o altă temă de mare interes a anului 2022.

În ceea ce privește segmentul clădirilor de birouri, anul care s-a încheiat a fost unul relativ dinamic, marcat atât de o cerere în creștere, cât și de noi intrări pe piața locală, precum centrele de servicii ale Ford și Booking. Iar aceste rezultate bune au venit în pofida interesului în creștere pentru munca în regim hibrid. Dar, poate o tendință mai importantă pentru zona de birouri, și nu numai, o reprezintă atenția sporită acordată angajamentelor de mediu, sociale și de guvernanță, așa-numitele criterii ESG, și în special celor legate de zona de mediu. Costurile de operare în creștere i-au determinat și pe dezvoltatori, și pe chiriași să fie mult mai conștienți în privința importanței clădirilor eficiente energetic, fapt ce va avea efecte permanente de acum încolo”.

Laurențiu Lazăr, Managing Partner Colliers


Citește și:

Genesis Property finalizează cel mai extins proiect de energie regenerabilă dintr-un parc de birouri din România, în YUNITY Park


 

Chiriile din retail au recuperat declinul provocat de pandemie

Un alt aspect menționat în raportul Colliers este și revenirea rapidă a pieței de retail, „în contextul în care vânzările, traficul în centrele comerciale, dar și chiriile au revenit și chiar au depășit valorile pre-pandemie”. Totuși, odată cu lunile de toamnă, entuziasmul a mai scăzut pe acest segment, având în vedere presiunea exercitată de inflație asupra veniturilor consumatorilor.


Citește și:

ANALIZĂ Titirez.ro: Presiunea inflației accelerează luarea unor decizii de achiziție. În piață sunt activi mai ales clienții cu bani gheață


Creșterea costurilor de construcție și inflația ridicată sunt, de altfel, provocări cu care se confruntă toate piețele imobiliare din regiune, acestea având un impact atât asupra costurilor de dezvoltare, cât și asupra chiriilor. „În aceste condiții, cei mai mulți dintre dezvoltatorii proiectelor imobiliare comerciale care nu aveau un grad adecvat de pre-închiriere, indiferent că vorbim de clădiri de birouri sau de hale de depozitare, au intrat în stand-by cu continuarea investițiilor”, punctează reprezentanții Colliers.