Primaria orasului Cluj - Napoca, in parteneriat cu Veridio (companie de evaluare acreditata ANEVAR), lanseaza editia a 6-a a Ghidului Tranzactiilor Imobiliare. Documentul sintetizeaza statistici importante referitoare la tranzactiile imobiliare din Cluj, in anul 2018.
Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare in Cluj, in anul 2018, a fost de 642 mil. EURO, aproape dublu fata de 284 mil. EURO inregistrati in anul 2014. Cresterea fata de anul precedent a fost de 8%, respectiv 41% fata de 2016.
Marea majoritate a tranzactiilor au reprezentat vanzarile de apartamente (64% din total). Pretul mediu al apartamentelor din Cluj se apropie de cel din Bucuresti, ridicandu-se pana la 1287 euro/mp. Fata de anul trecut, pretul/mp mediu din oras a crescut cu 8%, peste media nationala.
Aproximativ o treime din tranzactiile imobiliare clujene de anul trecut au fost finantate prin credit. Diferenta mare se face intre achizitiile persoanelor fizice si ale firmelor. Astfel, persoanele fizice si-au finantat achizitiile in proportie de peste 80% din fonduri proprii, in timp ce persoanele juridice au preferat sa apeleze la credite in proportie de 92%.
Nu doar clujenii cumpara apartamente in oras, ci si foarte multi investitori. Faima de piata in continua expansiune a atras atentia cumparatorilor din alte judete, care au cumparat aici proprietati pentru investitie. Astfel, 32% din tranzactiile din 2018 au avut drept cumparatori persoane din afara Clujului. 2% dintre cumparatori au fost din afara tarii.
Cele mai valoroase tranzactii s-au facut pe strada Soporului, cu peste 45 de milioane de euro cumulati din 672 de tranzactii. La polul opus se afla cartierul Bulgaria, unde s-au inregistrat cel mai putin valoroase tranzactii.
Cea mai "buna" luna din anul imobiliar clujean a fost octombrie, cand s-au tranzactionat proprietati in valoare de 67.5 mil. EUR. Apartamentele mici, cu suprafata cuprinsa intre 33-55 mp, au fost cele mai populare printre cumparatori.
Cea mai scumpa proprietate vanduta in anul 218 a fost o vila de 650 mii de euro, situata pe strada Motilor, in timp ce cel mai scump teren achizitionat de o persoana fizica a fost in cartierul Borhanci - 400 mii EURO.
Cele mai multe tranzactii s-au incheiat in cartierul Manastur, popular in randul familiilor pentru apropierea de centru si facilitatile excelente.
Puteti consulta documentul complet pe site-ul primariei Cluj-Napoca.
Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea STIRI de pe portalul Titirez.ro.