Meniu Anunt
05-07-2019

Imobiliare Cluj: Tranzactii de peste 600 de milioane de euro in 2018, aproape dublu fata de anul 2014

share:

Imobiliare Cluj: Tranzactii  de peste 600 de milioane de euro in 2018, aproape dublu fata de anul 2014
Clujul, vedeta pietei imobiliare din Romania, isi confirma statutul de magnet pentru investitori si stabileste record dupa record in regiune.

Primaria orasului Cluj - Napoca, in parteneriat cu Veridio (companie de evaluare acreditata ANEVAR), lanseaza editia a 6-a a Ghidului Tranzactiilor Imobiliare. Documentul sintetizeaza statistici importante referitoare la tranzactiile imobiliare din Cluj, in anul 2018. 

Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare in Cluj, in anul 2018, a fost de 642 mil. EURO, aproape dublu fata de 284 mil. EURO inregistrati in anul 2014. Cresterea fata de anul precedent a fost de 8%, respectiv 41% fata de 2016. 

Marea majoritate a tranzactiilor au reprezentat vanzarile de apartamente (64% din total). Pretul mediu al apartamentelor din Cluj se apropie de cel din Bucuresti, ridicandu-se pana la 1287 euro/mp. Fata de anul trecut, pretul/mp mediu din oras a crescut cu 8%, peste media nationala. 

Aproximativ o treime din tranzactiile imobiliare clujene de anul trecut au fost finantate prin credit. Diferenta mare se face intre achizitiile persoanelor fizice si ale firmelor. Astfel, persoanele fizice si-au finantat achizitiile in proportie de peste 80% din fonduri proprii, in timp ce persoanele juridice au preferat sa apeleze la credite in proportie de 92%.

Nu doar clujenii cumpara apartamente in oras, ci si foarte multi investitori. Faima de piata in continua expansiune a atras atentia cumparatorilor din alte judete, care au cumparat aici proprietati pentru investitie. Astfel, 32% din tranzactiile din 2018 au avut drept cumparatori persoane din afara Clujului. 2% dintre cumparatori au fost din afara tarii. 

Cele mai valoroase tranzactii s-au facut pe strada Soporului, cu peste 45 de milioane de euro cumulati din 672 de tranzactii. La polul opus se afla cartierul Bulgaria, unde s-au inregistrat cel mai putin valoroase tranzactii. 

Cea mai "buna" luna din anul imobiliar clujean a fost octombrie, cand s-au tranzactionat proprietati in valoare de 67.5 mil. EUR. Apartamentele mici, cu suprafata cuprinsa intre 33-55 mp, au fost cele mai populare printre cumparatori.

Cea mai scumpa proprietate vanduta in anul 218 a fost o vila de 650 mii de euro, situata pe strada Motilor, in timp ce cel mai scump teren achizitionat de o persoana fizica a fost in cartierul Borhanci - 400 mii EURO. 

Cele mai multe tranzactii s-au incheiat in cartierul Manastur, popular in randul familiilor pentru apropierea de centru si facilitatile excelente. 

Puteti consulta documentul complet pe site-ul primariei Cluj-Napoca. 

Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea STIRI de pe portalul Titirez.ro.