Pentru anul 2011, HL1 Group, dezvoltatorul unor proiecte rezidentiale precum cel din Bulevardul Timisoara, zona Lacul Grivita, ansamblul din aria Lacul Morii sau Ecomunity din Mogosoaia, intentioneaza sa finalizeze proiectele aflate in derulare, urmand ca, dupa o analiza a pietei, sa incepea urmatoarele proiecte, a decalarat Haricleea Spaler, director comercial al companiei, pentru Titirez.ro.
O analiza atenta a situatiei actuale din piata este absolut necesara inainte de a a demara alte investitii, desi estimarile privind evolutia preturilor sunt destul de optimiste pentru cea de-a doua jumatata a anului, atunci cand se anticipeaza usoare cresteri, a adaugat reprezentantul companiei. De asemenea, pe termen mediu, pana la stabilizarea pietei, dezvoltatorii au posibilitatea de a vinde la preturi mai mici astfel incat sa se incadreze intr-un TVA de 5%. O alta varianta pentru dezvoltatori este sa inchirieze apartamentele detinute in stoc si nevandute pana in momentul in care piata ofera conditii mai favorabile la vanzare sau conditiile fiscale se vor schimba.
Ipotecile ar putea deveni mai avantajoase pentru cumparatori
„Consideram ca economia romaneasca a inceput sa fie in crestere, criza a inceput sa treaca si se pare ca masurile adoptate au inceput sa dea un rezultat pozitiv”, precizeaza Haricleea Spaler. In acelasi timp, fondurile europene incep sa fie folosite, lucrarile publice au inceput a fi licitate si dezvoltate, astfel distribuindu-se fonduri catre restul de sectoare si economii personale.
De asemenea, este de asteptat ca ipotecile oferite de catre banci sa devina mult mai vantajoase si cu o oferta mai buna in urmatoarele luni, astfel incat conditiile de creditare la un dezvoltator pe o perioada indelungata nu vor mai fi competitive, considera directorul comercial al HL1 Group. In acelasi timp, creditarea achizitiei de locuinte nu este, prin natura ei, un tip de afacere caracteristica unui dezvoltator, ci mai degraba este specifica unei institutii de finantare precum banca.
Ratele directe, riscante pentru dezvoltatori
Doar clientii care nu indeplinesc condititiile de a obtine un credit bancar pot constitui public tinta pentru o finantare de la dezvoltator. Insa, un astfel de client reprezinta pentru dezvoltator un risc foarte mare, deoarece acesta nu poate sa demonstreze ca are posibilitatea de a achita integral creditul in perioada de timp prevazuta in contractul incheiat cu vanzatorul. „In final, totul se poate transforma intr-o situatie urata si deloc usoara de recuperare a proprietatii”, a concluzionat Haricleea Spaler.