Meniu Anunt
25-01-2018

Ghidul cumparatorului - la ce sa te astepti cand vrei sa iti cumperi o proprietate

share:

Ghidul cumparatorului - la ce sa te astepti cand vrei sa iti cumperi o proprietate
Te-ai hotarat in sfarsit ca este momentul sa te muti la casa ta. Ti-ai analizat veniturile, stilul de viata si planurile de viitor si ti-ai dat seama ca poti face acest pas extrem de important.

Te-ai hotarat in sfarsit ca este momentul sa te muti la casa ta. Ti-ai analizat veniturile, stilul de viata si planurile de viitor si ti-ai dat seama ca poti face acest pas extrem de important.

Ok, decizia a fost luata si esti entuziasmat. Dar de acum incep sa apara si intrebarile. De unde sa incepi cu cautarile? Cum faci rost de bani? Prietenii si vecinii ce au facut? Parintii au si ei parerile lor si toata lumea iti da sfaturi care de multe ori se bat cap in cap.

Pentru ca stim ca procesul achizitiei poate parea dificil, ti-am pregatit un ghid practic in care iti povestim despre fiecare etapa prin care vei trece.

  1. CERCETAREA

Inainte de a te apuca de treaba, rezerva cateva zile pentru a te informa. Citeste cat mai multe articole, verifica procedura generala de accesare a unui credit, analizeaza-ti atent veniturile si economiile si fa-ti un plan de atac. Este momentul in care trebuie sa iti dai seama exact daca este oportun sa cumperi si daca este potrivit pentru tine acest pas.

  1. STABILESTE-TI SURSELE DE FINANTARE

Inainte de a incepe sa cauti oferte in piata, trebuie sa stii exact care va fi bugetul tau. Inainte de toate, fa o analiza a finantelor si decide daca vei plati suma integral sau vei apela la un credit. Stabileste ce suma poti oferi drept avans si rezolva orice aspect care ti-ar putea afecta conditiile de accesare a creditului (datorii, restante, carduri de cumparaturi neachitate)

  1. FA O SIMULARE DE CREDIT

Dupa ce ti-ai stabilit in principiu suma pe care o poti plati drept avans, este momentul sa faci o simulare de credit. Mergi la mai multe banci (fiecare are oferte si plafoane diferite), discuta cu un consultant si vezi ce tipuri finantari si ce conditii ofera fiecare institutie in parte. Tine cont de faptul ca suma maxima pe care o poti accesa difera de la banca la banca. La finalul acestei etape vei avea o idee destul de clara despre bugetul pe care poti miza pentru achizitie.

  1. GASESTE UN AGENT IMOBILIAR BUN

Un agent imobiliar cu experienta te poate scuti de multe neplaceri si de timp pierdut cu vizionari nepotrivite. Fa o cercetare in piata si alege agentul imobiliar potrivit pentru tine. Urmareste calitatea portofoliului, daca are oferte in exclusivitate, experienta in domeniu, calitatea prezentarilor si reputatia agentiei din care face parte.

  1. PREAPROBAREA CREDITULUI

Inainte de a incepe vizionarile, ideal este sa treci prin procedura de preaprobare a creditului. Dupa cercetarea pe care ai facut-o la pasul 3, mergi la banca cu cea mai buna oferta pentru tine si depune decumentatia de aprobare a creditului. Vei sti in felul acesta care este suma exacta de care poti beneficia si vei putea scurta considerabil procesul de achizitie dupa ce gasesti proprietatea perfecta. Atentie! Dupa aprobarea creditului vei avea un termen limitat pentru a gasi proprietatea pe care o vei achizitiona.

  1. CERCETEAZA PIATA IMOBILIARA DIN ORASUL TAU

Afla cat mai multe detalii despre piata imobiliara din orasul tau: care sunt cele mai cautate zone, care sunt preturile medii din cartierele dorite de tine, care sunt proiectele noi aflate in dezvoltare. Toate acestea te vor ajuta sa alegi cele mai bune oferte si sa evaluezi corect preturile.

  1. EVALUEAZA PROPRIETATILE DISPONIBILE IN PIATA

Fie ca lucrezi impreuna cu un agent imobiliar sau cauti pe cont propriu, acum este momentul sa iti faci lista scurta cu ofertele cele mai potrivite, pe care doresti sa le vizionezi. Foloseste un portal imobiliar precum Titirez.ro, unde gasesti toate proprietatile din piata si care iti permite sa compari cu usurinta ofertele intre ele. Consulta-te cu agentul tau pentru a filtra ofertele nepotrivite.

  1. GASESTE PROPRIETATEA PE CARE TI-O DORESTI

Acesta este punctul cel mai important, in care vei viziona proprietatile care ti-au atras atentia. In aceasta etapa trebuie sa fii foarte atent la detalii, sa pui multe intrebari si sa te gandesti la toate aspectele. Daca gasesti oferte pe gustul tau, este recomandat sa mai faci o a doua vizionare in alt moment al zilei (de exemplu in timpul zilei, daca prima vizita a fost seara). Verifica si lista datornicilor la intretinere si suma medie la care se ridica utilitatile. Plimba-te pe jos prin imprejurimi si verifica si disponibilitatea locurilor de parcare.

Luand toate acestea in calcul, vei opta pentru oferta care ti se potriveste cel mai mult.

  1. FA OFERTA

Dupa  ce gasesti proprietatea visurilor tale, urmeaza momentul cel mai dificil: oferta si negocierea. Daca lucrezi cu un broker imobiliar, consulta-te cu acesta in ceea ce priveste oferta pe care sa o inaintezi. Consultantul stie foarte bine care sunt preturile corecte din piata si te poate ajuta sa propui o oferta realista. Inainteaza o oferta scrisa si clar formulata catre proprietar si… asteapta.

Asteptarea poate fi cea mai dificila etapa. In general, proprietarul va reveni cu o contraoferta, de aceea este recomandat ca prima oferta sa fie una mai mica decat ceea ce esti  dispus sa platesti. Analizeaza contraoferta proprietarului si intra in negociere pe baza unor argumente solide (pretul proprietatilor comparabile din piata, istoricul zonei etc.)

Cand ajungeti la un consens, poti rasufla linistit – momentan!

  1. PRECONTRACTUL SI ACCESAREA CREDITULUI

Odata stabilite conditiile tranzactiei, acestea trebuie inregistrate intr-un precontract. Este foarte important acest pas, pentru a garanta ca proprietarul iti va rezerva proprietatea. Apoi, proprietatea va fi evaluata de catre banca ta si se va construi dosarul complet. Va fi un process destul de obositor, care dureaza in jur de o luna. Imediat ce vei primi aprobare din partea bancii, vei putea merge mai departe spre semnarea contractului de vanzare-cumparare.

  1. SEMNAREA CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE SI PRELUAREA PROPRIETATII

Fostul proprietar va elibera locuinta in termenul stabilit in contract. La preluarea proprietatii se va face un process verbal de predare primire si vei ridica toate cheile. Dupa eliberare, cat mai repede, trebuie sa faci contracte noi la utilitati, sa declari tranzactia la asociatia de proprietari a imobilului si sa achiti impozitul pe proprietate. Apoi, vei fi liber sa te gandesti la amenajarea pe gustul tau si la viata pe care o vei avea in noul tau camin!