Consorţiul de investitori imobiliari Forte Partners a semnat cu UniCredit Bank contractul pentru finanţarea dezvoltării primei faze a proiectului de birouri The Bridge din Bucureşti. Valoarea împrumutului este de 50 mil. euro şi este cel mai mare credit accesat în acest an pentru dezvoltare imobiliară.
„Avem 50% din prima fază închiriată şi suntem în discuţii avansate pentru restul clădirii, astfel încât ne vom atinge obiectivul de a avea la deschidere un grad de ocupare de 100%. Cât priveşte valoarea de piaţă a proiectului, aceasta a ajuns la 80 mil. euro pentru prima fază”, a declarat Geo Mărgescu, CEO şi unul dintre fondatorii Forte Partners.
Construcţia primei clădiri din cele două ale proiectului The Bridge a început în această primăvară pe o parte din terenul fostei fabrici Spicul din zona Orhideea. Termenul estimat de finalizare al ambelor imobile este septembrie 2017, iar lucrările se derulează conform graficului, antreprenoul general fiind compania Bog’Art.
Prima clădire din The Bridge va avea o suprafaţă închiriabilă de 36.000 mp, iar a doua circa 21.000 mp. BCR a semnat în aprilie un contract de închiriere cu Forte Partners, după ce a decis să-şi consolideze funcţiile centrale ale băncii în două clădiri. O parte din activitatea instituţiei financiare se va desfăşura în Bucharest Financial Plaza din Calea Victoriei şi o altă parte va fi mutată în The Bridge.
Capital a realizat o listă a principalelor credite acordate de bănci pentru investiţii imobiliare în primul semestru al acestui an. Acestea cumulează o sumă de circa 130 mil. euro, extrem de mică dacă ne gândim că în vara lui 2014, doar AFI Europe obţinea o refinanţare de 220 mil. euro. Practic, când vine vorba de credite pentru activităţi imobiliare, băncile par blocate într-o zonă de confort definită de împrumuturi cuprinse între 10 şi 50 mil. euro.
Tranzacţia de finanţare a proiectului The Bridge a fost consiliată de partea debitorului de Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi membră a reţelei Deloitte Legal, în timp ce UniCredit Bank a avut alături echipa de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Cine este Forte Partners
Fostul coordonator al activităţilor imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko şi fondatorul brandurilor Primola şi Nova Brasilia au decis în 2014 să îşi pună proprietăţile şi expertiza la comun, pentru a intra în liga mare a jucătorilor imobiliari. Geo Mărgescu, Ionuţ Dumitrescu şi Johny Jabra deţin acum împreună, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de 15 proprietăţi generatoare de venituri, evaluate la circa 26 mil. euro, printre care se regăsesc clădiri de birouri şi o serie de spaţii comerciale în centrul Bucureştiului, la care se adaugă terenuri în cele mai fierbinţi zone imobiliare.
Antreprenorul Ionuţ Dumitrescu a vândut în 2008 compania Eurisko grupului american CBRE, pentru circa 35 mil. dolari. Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaţionali şi pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafaţă de 9.000 mp, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiţii Zeus Capital pentru circa 12 mil. euro. Anul trecut, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcţionat până în 2005 fabrica de bere Griviţa din Bucureşti, tranzacţie evaluată la circa 15 mil. euro. La un an diferenţă, o parte din teren (11.000) a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 mil. euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spaţii de birouri şi locuinţe.
Un alt nume cu rezonanţă, aflat pe lista fondatorilor Forte Partners, este cel al libanezului Johny Jabra. Alături de fratele său, Jihad Jabra, şi-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiţi în producţia de ciocolată şi biscuiţi, care cuprindea brandurile Primola şi Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la fraţii Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat anul trecut o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.
În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat şi pe piaţa imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 mp) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piaţă şi închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 mil. euro. Fraţii Jabra mai deţin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici şi medii precum Beller Office Building (500 mp), din zona Dorobanţi, ocupată pe jumătate de Banca Românească, şi imobilul Aurel Vlaicu Office Building (2.356 mp), de pe Şoseaua Pipera, ocupat în proporţie de 87% de Whirlpool Romania. Şi proprietăţile lor au intrat acum în portofoliul Forte Partners.
sursa: capital.ro