Meniu Anunt
21-11-2016

EXCLUSIV Policolor amana mutarea fabricii in Militari, dupa ce a reziliat contractul de vanzare a terenului din Pallady

share:

EXCLUSIV Policolor amana mutarea fabricii in Militari, dupa ce a reziliat contractul de vanzare a terenului din Pallady
Producătorul de lacuri şi vopsele Policolor, controlat de fondul de investiţii Reconstruction Capital 2, a reziliat contractul de vânzare a terenului pe care funcţionează fabrica în estul Bucureştiului, după ce cumpărătorii au întârziat plata. Planurile d

Producătorul de lacuri şi vopsele Policolor, controlat de fondul de investiţii Reconstruction Capital 2, a reziliat contractul de vânzare a terenului pe care funcţionează fabrica în estul Bucureştiului, după ce cumpărătorii au întârziat plata. Planurile de mutare a producţiei au fost amânate pe termen indefinit.

În toamna anului 2014, grupul Policolor-Orgachim a vândut terenul de 13,9 hectare aferent fabricii de vopsele din zona Theodor Pallady antreprenorilor români Daniel Drăgulin şi Robertino Georgescu pentru circa 18,3 mil. euro. Acordul de vânzarea prevedea ca terenul să fie eliberat treptat, în bucăţi de câte o treime, pe parcursul a trei ani. Cei doi investitori români intenţionau să construiască aici un cartier cu câteva mii de locuinţe.

După ce a încasat un avans de circa 3 mil. euro, producătorul a eliberat o parte din teren, conform contractului. Pentru asta, Policolor a demolat un depozit şi, în schimb, a închiriat un spaţiu de la logisticienii KLG în Bolintin.

Strategia Policolor prevedea ca banii încasaţi din vânzarea terenului să fie utilizaţi pentru construcţia unei noi fabrici ce urma să fie amplasată în spatele magazinului Dedeman Valea Cascadelor din cartierul Militari. În acest sens, în ianuarie 2015, producătorul a cumpărat un teren de 2,5 hectare ce a aparţinut companiei Chimester şi a demarat procesul de autorizare premergător construcţiei. Reprezentanţii Policolor au estimat costul de construcţie, incluzând terenul, la 6,4 mil. euro.

Pe lângă linia de producţie de vopsele şi lacuri pentru industria auto, cu o capacitate de 4.000 de tone pe an, care urma să fie mutată din Pallady în Militari, Policolor intenţiona să pună în funcţiune şi o linie secundară pentru producţia de vopsele pe bază de apă cu o capacitate de 5.000 de tone/an/schimb de producţie. Inaugurarea noii facilităţi era programată pentru anul 2017.

Contract reziliat

Toate planurile au fost date însă peste cap, după ce cumpărătorii terenului nu au mai venit cu banii, iar Policolor a fost nevoit să denunţe contractul în instanţă, proces care ar putea fi de lungă durată.

„Am trimis notificarea de reziliere a contractului în octombrie. O mare parte din bani trebuia să îi încasăm la începutul anului trecut şi i-am amânat în repetate rânduri până la sfârşitul anului. Acum suntem în instanţă pe fond. În paralel, purtăm şi comunicări cu ei în vederea atingerii unei înţelegeri în afara procesului de judecată. Conform contractului, urmează să rămânem cu banii acordaţi în avans“, a declarat pentru Capital Marius Văcăroiu (foto), CEO-ul Policolor-Orgachim.

Chiar dacă firma îşi păstrează planul de mutare a producţiei, noul proiect este blocat, deoarece structura de finanţare a acestuia era legată direct de vânzarea terenului. Până la definitivarea problemelor juridice şi reluarea vânzării terenului, construcţia noii fabrici va fi blocată, deşi compania are deja autorizaţie de construire şi purta negocieri cu constructorii pentru platforma din Militari. Până atunci, Policolor va funcţiona în continuare în fabrica de pe Bulevardul Theodor Pallady.

„Piaţa imobiliară se mişcă şi nu o să avem o problemă în a găsi cumpărători pentru această bucată de teren, însă pentru a deveni vandabil trebuie să închidem subiectul cu cumpărătorii anteriori. Tranzacţiile încheiate în zonă au fost realizate la preţuri mai mari decât a noastră. Pot presupune că atunci când vom reintra cu terenul pe piaţă să fie la un preţ mai bun“, spune Văcăroiu. IKEA a cumpărat anul trecut o suprafaţă similară de teren exact lângă platforma Policolor pentru circa 19 mil. euro.

Cine sunt Drăgulin şi Georgescu

Foşti colegi ai Liceului Economic numărul 4 din Bucureşti, Drăgulin şi Robertino Georgescu şi-au început afacerile imobiliare în perioada de criză, când dezvoltatorii străini îşi opreau proiectele rezidenţiale unul după altul. La fel ca o serie de alţi antreprenori români, au profitat de programul guvernamental Prima Casă şi au construit peste 1.000 de apartamente în zona de sud a Capitalei, în special în Popeşti-Leordeni.

Au intrat în atenţia presei după achiziţia terenului de la Policolor, când cei doi au anunţat că vor să investească aici peste 100 mil. euro, acesta urmând a fi cel mai mare proiect al lor. Pe lângă locuinţe, investitorii îşi propuseseră să construiască şi spaţii de birouri şi de retail pe acest lot.

sursa: capital.ro